După ce Curtea Constituțională a declarat constituțional decretul Maiei Sandu de înaintarea lui Igor Grosu la funcția de Prim-Ministru, Partidul Acasă Construim Europa a venit cu o reacție publică prin care reamintește clasei politice aflată la guvernare că Republica Moldova se ciocnește cu o criză fără de precedent din cauza Pandemiei.

„Timp de 3 luni de zile țineți întreaga țară într-o criză guvernamentală. Constituția Republicii Moldova are răspuns la întrebări privind procedura de instituire a unui Guvern și procedura de dizolvare a Parlamentului.

Noi catalogăm tergiversarea numirii candidatului în funcția de prim-ministru drept un boicot instituțional împotriva propriului popor.

De ce nu s-a înaintat în regim grăbit candidatul la funcția de prim-ministru? De ce a fost nevoie de a aduce Republica Moldova pe locul 3 la nivel global, după numărul de decedați raportat la numărul populației.

Un guvern cu mandat deplin are competența necesară pentru a preveni astfel de tragedii. Ceea ce se întîmplă cu Republica Moldvoa timp de 3 luni va rămâne în istorie ca ce mai inumană și cea mai dură lovitură a politicului asupra propriului popor.

Astăzi cu fermitate avem dreptul de a spune – Corupția generată de Dvs. a omorât mii de moldoveni în ultimele luni. Corupția din Președinție și Parlament a omorât oameni.

Cei 101 deputați și președintele au blocat activitatea normală a unui guvern timp de 3 luni. Vă jucați cu viețile omenești, cu destinul unui stat care aruncat mai adânc în mlaștina de crize nu va ieși ușor din acest impas.

Pandemia este nemiloasă cu oamenii și cu țara în general iar două tabere politice își etalează puterile pe seama vieților omenești. Un nou lockdown poate fi fatal pentru economia moldovenească. Totuși nimeni nu se așează la masa de dialog fără a pune în prim plan ambițiile politice.

Partidul PACE, acum, exact ca și în prima zi de intrare în criza politică suntem fermi pe poziția că unica soluție de a scăpa poporul moldovenesc de molima parlamentară sunt ANTICIPATELE.

Votul guvernului Grosu nu poate da garanții că acesta va activa mult timp sau va fi capabil să intervină strategic pe toate pozițiile de gestionare a crizei pandemice și celei economice, fiind implicat în tot spectacolul de menținere a pozițiilor de putere.  Anticipatele sunt inevitabile.” se arată în comunicatul PACE.

Carolin Minciuc