Grupul parlamentar Pro-Moldova, va înregistra o sesizare la Procuratura Generală privind implicarea președintelui Igor Dodon, în activitatea Curții Constituționale. Anunțul a fost făcut de Andrian Candu, prin intermediul unui live pe facebook. 

Andrian Candu a făcut referire la faptul că ieri, 23 aprilie, Pro-Moldova a contestat la Curtea Consituțională Acordul de finanțare din Federația Rusă și mai târziu Înalta Curte a suspendat acest acord, iar până la această oră, nu se cunoaște data exactă când CC va examina pe fond acest subiect. 

Potrivit lui Candu, unicul care cunoaște ziua în care judecătorii de la CC se vor întruni, este președintele țării, Igor Dodon, care, s-a scăpat cu vorba și a anunțat la o emisiune televizată că decizia va fi luată marți (28 aprilie), deși un astfel de anunț nu se găsește pe nici o sursă oficială a Curții.

,,Am o întrebare, Igor Nicolaevici, dar de unde știți că marți o să fie judecata? Iarăși vorbiți la telefon cu judecătorii Curții Constituționale?", întreabă Candu. 

De asemenea, Candu a adăugat că ieri, la aceiași emisiune, Igor Dodon a amenințat judecătorii CC: ,,Judecătorii Curții Constituționale trebuie să fie foarte atenți și să-și asume responsabilitatea pentru deciziile pe care urmează se le ia în privința Acordului de împrumut din Federașia Rusă."

Deputatul susține că Igor Dodon pune presiuni asupra judecătorilor independenți, astfel, încalcă legea.

,,1. Știe ceea ce nu știu nici deputații care au sesizat Curtea Constituțională, adică vorbește la telefon în continuare cu judecătorii.
2. Intimidează și pune presiune politică pe judecătorii CC.
Păi dumneată meriți să fii anchetat și investigat penal, Igor Nicolaevici
", a subliniat Candu.

Amintim că Curtea Constituțională este unica autoritate ce realizează jurisdicția constituțională în Republica Moldova. Ea este independentă față de puterea legislativă, executivă și judecătorească și se supune doar Constituției.

Vezi și: Grupul parlamentar „Pro Moldova” contestă la Curtea Constituțională Acordul de finanțare din Federația Rusă

Dionisie Rusu