Confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica; Excluderea imunității deputaților pentru acte de corupție; Reformarea  Procuraturii Anticorupție. Sunt primele 3 legi pe care le va vota PAS în viitorul Parlament și fac parte din programul de guvernare „Pornim vremurile bune pentru Moldova”. Despre aceasta s-a vorbit în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Igor Grosu, Olesea Stamate și Sergiu Litvinenco.
 
 
În context, președintele PAS, Igor Grosu, a precizat că oamenii au spus clar în alegerile prezidențiale când au votat-o pe Maia Sandu că vor ca hoții să fie pedepsiți, ca justiția să lucreze pentru oamenii cinstiți ai acestei țări.
 
„Până nu vor fi încătușați și nu vor avea averea confiscată hoții de miliarde, procurorii și judecătorii corupți vor continua să vândă dreptatea. Oamenii sunt foarte supărați și așteaptă să vadă cum justiția începe să culeagă hoții. Modul în care va lovi Moldova în hoți după aceste alegeri va stabili un exemplu și un standard pentru viitor. Avem nevoie de procese demonstrative, dure care să arate clar celor fără limite morale că furtul în Moldova se pedepsește”, a punctat Igor Grosu.
Ulterior, candidata PAS la funcția de deputată, vicepreședinta PAS, Olesea Stamate, a vorbit despre cele mai răsunătoare cazuri de corupție și infracțiuni grave, din ultimii ani, în care făptașii au rămas nepedepsiți, iar statul a fost prejudiciat cu sume enorme de bani.
 
De exemplu, în dosarul „Laundromat” în care zeci de miliarde de dolari au fost spălați prin țara noastră, 15 judecători au fost învinuiți iar 13 au fost ulterior scoși de sub urmărire penală.
„În anul 2017 Ilan Șor a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare pentru cumul de infracțiuni.
Nici până în prezent Curtea de Apel Cahul nu a pronunțat o sentință pe cazul dat, având peste 60 de ședințe amânate, între timp fiind schimbat și judecătorul raportor din complet, în baza cererii de demisie.
 
La 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost recunoscut vinovat de expulzarea profesorilor turci, în septembrie 2018, şi pedepsit cu o amendă de 88 de mii de lei, sentința nefiind atacată de procurori în instanța superioară. În contrast o mama cu 5 copii, care nu a putut achita un credit (fie vorba și de escrocherie) a fost condamnată la 6 ani de pușcărie”, a conchis Olesea Stamate.
 
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a enumerat beneficiile votării celor trei legi în viitorul Parlament.
 
1. Reformarea  Procuraturii Anticorupție după modelul DNA din România, care se va ocupa exclusiv de marea corupție. PA va dispune de tot instrumentarul, dar și de independența necesară pentru a investiga dosare de mare corupție. După ce vom realiza reforma Procuraturii Anticorupție, vom constitui Tribunalul și a Curții de Apel Anticorupție.
 
2. Vom elabora și promova un proiect de lege pentru modificarea Constituției care ar permite confiscarea averii pe care funcționarii și demnitarii nu o pot justifica. Este vorba de art.46 din Constituție care ar trebui să permită inversarea sarcinii probei – demnitarii și funcționarii vor trebui să justifice că proveniența bunurilor lor este legală și nu invers. De asemenea, și legislația va trebui modificată pentru ca să se poată efectiv confiscarea averii celor care au furat.
 
3. Vom elabora și promova un proiect de lege pentru modificarea Constituției în vederea excluderii imunității deputaților pentru acte de corupție. Toți cei care fură trebuie să fie egali în fața legii și să fie pedepsiți la fel indiferent că sunt deputați sau simpli cetățeni.
 

„11 iulie este o zi de cotitură în istoria Republicii Moldova. Nu sunt vorbe goale. După această data, avem într-adevăr șansa să pornim o luptă adevărată împotriva marii corupții și o veritabilă reformă a justiției”, a precizat deputatul la final.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD

Dionisie Rusu