Pe timp de pandemie moldovenii vor putea mesteca gumă made in Moldova. Prima fabrică de acest gen și-a deschis ușile la Hîncești. Și nu doar asta este noutatea. Guma este produsă de către deținutele de la Rusca. Pentru munca lor, femeile vor primi salariu și le va fi redus din termenul de pedeapsă.

Pentru Ana Tuchina acesta este primul job, întrucât a ajuns între pereții de la Rusca la 18 ani. Entuziasmată de ceea ce face, tânăra ne-a spus că știe deja pe ce va cheltui primul său salariu.

ANA TUCHINA, deținută: „În penitenciar este magazin, de unde putem să ne cumpărăm produse. Vom putea trimite bani și acasă, în cazul în care vom avea nevoie să cumpărăm unele lucruri”.

O altă femeie care își ispășește pedeapsa de 15 ani speră că cei cinci, câți i-au mai rămas, vor trece cât se poate de repede, mai ales că are deja și o ocupație.

NATALIA VASCAN, deținută: „Este o bucurie enormă pentru noi de a avea ocupație. Este și o scoatere a zilelor din termenul de detenție, de avea un salariu, ca să nu apelăm acasă”.

Fabrica de producere a gumei de mestecat a fost deschisă cu ajutorul unor investitori din Ucraina, care au salutat ideea de a angaja deținute.

IRINA SERDIUC, investitor: „Pe lângă faptul că le ajutăm să se încadreze în societate, facem și o faptă bună. În plus, ne este convenabil și nouă, pentru că în cazul lor există o disciplină. Știm că ele vor fi exact la 08:00 dimineața”.

Procesul de muncă este unul interesant, iar fiecare angajată își cunoaște bine rolul în procesul de producere, după ce a fost instruită ca la carte de specialiști din țara vecină.

„Punem toate preparatele în acea mașină, după care se face aluatul. Îl întindem aici, după care în continuare îl punem la frigider”.

Produsele de bază sunt mierea și zahărul, iar aluat obținut este ținut la frigider, unde capătă temperatura de 12 grade.

NICOLAE PROZOROVSCHI, responsabil tehnic: „Din frigider ajunge pe această linie, după care intră în acest aparat, unde este tăiat și împachetat”.

Potrivit legii, pentru trei zile de lucru, pedeapsa condamnatelor va fi redusă cu o zi, lucru care le motivează pe angajate.

„Mă voi strădui să lucrez aici ca să mi se reducă din pedeapsă și să plec mai repede la familia mea acasă, pentru că ea are nevoie de mine”.

Cele 50 de deținute de la Rusca lucrează pe ture și sunt supravegheate pe tot parcursul zilei de angajații Penitenciarului. Salariul lor lunar este de aproximativ 7000 de lei.

ION CIUBUC, directorul Penitenciarului Rusca: „Pe lângă încadrarea în câmpul muncii, la noi decurg mai multe procese, cum ar fi cel de educație și procesul de resocializare și integrare în societate”.

La Penitenciarul nr 7 Rusca sunt aproximativ 300 de deținute, dintre care 165 au un post de muncă remunerat.

Sursa: TV6.md