Preşedintele principalei organizaţii ştiinţifice a Uniunii Europene, Mauro Ferrari, a demisionat din postul pe care abia îl preluase în ianuarie, a anunţat miercuri Comisia Europeană, oficialul fiind nemulţumit de răspunsul blocului comunitar la pandemia de coronavirus.

Mauro Ferrari, care la 1 ianuarie a devenit preşedintele Consiliului European de Cercetare (ERC) pentru un mandat de patru ani, şi-a înaintat marţi demisia, despre care Comisia a spus că se aplică imediat.

"Comisia regretă demisia profesorului Ferrari atât de devreme în mandatul său de preşedinte al ERC", a spus un purtător de cuvânt.

Ferrari a transmis o declaraţie cotidianului Financial Times, care a scris prima dată despre demisie. "Am fost extrem de dezamăgit de răspunsul european" la pandemie, a afirmat el.

El a invocat rezistenţa instituţională şi luptele interne birocratice în structurile complexe ale UE la propunerea sa pentru un amplu program ştiinţific de combatere a coronavirusului.

"Am ajuns la ERC ca un susţinător fervent al UE. Criza COVID-19 mi-a schimbat complet opiniile, deşi continui să sprijin cu entuziasm idealurile colaborării internaţionale", a mai precizat el, citat de El Pais.

ERC a fost creat în 2007 pentru a finanţa oameni de ştiinţă europeni de top, iar în 2018 a avut un buget de 1,86 miliarde de euro. Instituţia oferă granturi pentru proiecte propuse de experţi, şi nu urmăreşte directive politice, conform paginii sale de internet.

Guvernele din UE şi instituţiile blocului comunitar sunt acuzate că au răspuns haotic la pandemie, nereuşind să reacţioneze suficient de repede sau să lucreze împreună. Miniştrii de finanţe din zona euro nu au reuşit miercuri să ajungă la un acord asupra unui pachet de salvare financiară pentru a aplana şocul economic al pandemiei.

Vezi și: Sediul Parlamentului European de la Strasbourg va fi transformat în centru de triaj al persoanelor afectate de coronavirus

Dionisie Rusu