Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă. Conform comunicatului, Comisia Electorală Centrală este un organ independent, iar membrii CEC depun, la confirmarea în funcție, un jurământ în fața Parlamentului precum că vor îndeplini fără părtinire atribuțiile ce le revin, iar președintele CEC ar încălca acest jurmânt.

„Dorin Cimil a fost propus în calitate de membru CEC de către PAS cu intenția ca instituția CEC-ului să devină apolitică, independentă, să apere interesul cetățenilor și să supravegheze cu adevărat organizarea unor alegeri libere și corecte. Am identificat candidatura domnului Cimil din mediul academic, nu din sfera politică, anume din această perspectivă.

Cu regret, am asistat la acțiuni și declarații din partea lui Dorin Cimil care pun la îndoială independența și obiectivitatea acestuia. De exemplu, menționăm următoarele acțiuni: neluarea măsurilor de anulare a cererilor prealabile false, susținerea propunerii de deschidere nejustificată a secțiilor de votare în Rusia pe baza unor acte falsificate, acceptarea deciziei partizane a CEC față de excluderea partidelor din procesul electoral prezidențial, decizie care este ilegală și îl favorizează pe Igor Dodon.

Având în vedere că Dorin Cimil a dat dovadă de părtinire în exercitarea atribuțiilor sale, prin acceptarea promovării intereselor politice ale unui potențial candidat la alegerile prezidențiale, la comanda lui Maxim Lebedinschi, și astfel a încălcat legea și jurământul depus, solicităm demisia lui Dorin Cimil din funcția de președinte și membru CEC”, se arată în comunicat.

Paranteze.md amintește că Dorin Cimil a fost delegat în Comisie din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de prim-ministrul de atunci, Maia Sandu. El era și candidatul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului. Cimil este doctor în drept. A absolvit Universitatea de Stat din Moscova „M.V.Lomonosov”, în anul 2001. Tema tezei de doctorat: „Modelul juridico-civil al raporturilor de leasing financiar in Federatia Rusa si Republica Moldova”.

Vezi și: Sîrbu despre circulara emisă de CEC: Merg împotriva legii deoarece unicul care are de câștigat este boss-ul din Președinție

Dionisie Rusu