Biroul Executiv al PDM s-a întrunit ieri în şedinţă, la care au fost discutate informaţiile prezentate de prim-ministrul în exerciţiu Aureliu Ciocoi în cadrul Biroului Permanent al Parlamentului, fiind făcute concluzii şi propuneri concrete. Acestea au fost expuse de preşedintele PDM, Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă.

S-a constat că situaţia în ţară este foarte proastă, numărul de noi cazuri de COVID creşte de la o zi la alta, la fel ca şi numărul celor care pleacă din viaţă din cauza acestui virus. În fiecare oră moare câte un om. Până acum am pierdut peste 4000 de oameni în lupta cu acest virus. Între timp, PAS şi PSRM nu pot decide cine totuşi e responsabil de situaţia din ţară.

„O ţară întreagă este ostatica unui ping-pong de declaraţii între 2 actori. O zi ascultăm ce a spus Maia Sandu într-un spot video filmat la preşedinţie, altă zi ascultăm ce a spus Dodon în emisiunea lui filmată deja la sediului PSRM. Până când? Ce trebuie să se întâmple ca să ne apucăm de treabă? Câţi oameni trebuie să mai moară răpuşi de COVID? Când ieşim din această criză şi care e soluţia?”, a declarat Pavel Filip.

Pentru a depăşi această criză, PDM vine cu un set de măsuri pe termen scurt, care trebuie realizate în următoarele câteva luni, astfel încât oamenii şi ţara să supravieţuiască. Acest plan conţine 4 puncte: pandemia, grija faţă de oameni, asistenţa externă şi sustenabilitatea bugetului, organizarea anticipatelor.

1. Pandemia COVID. Cel mai important lucru este gestionarea eficientă a acestei crize pandemice şi evident că ieşirea din această criză va fi doar atunci când vom asigura vaccinarea a 70% din populaţie. „Prioritatea zero este organizarea unui proces eficient de vaccinare. În acest scop, trebuie de identificat voluntari, implicate spitalele private, implicaţi militarii pentru a organiza spitale de campanie, de solicitat ajutor şi asistenţă de la alte ţări care au reuşit. Dar asta trebuie să fie cel mai important lucru acum, nu există altă problemă mai mare. Drumuri, justiţie, corupţie, mediu, toate cad pe planul doi. Cea mai importantă e sănătatea oamenilor noştri”, a subliniat Pavel Filip.

2. Grija faţă de oameni. Inflaţia mică din anul trecut nu va permite indexarea pensiilor. Există un proiect de acordare a unui ajutor de Paşti de 1000 de lei, după modelul ajutoarelor de sărbători lansate de PDM. Propunem să venim cu acest ajutor unic de 1000 de lei încă o dată, de la 1 iulie. Să oferim o îndemnizaţie de reabilitare celor care au fost infectaţi cu COVID. Să oferim asistenţă concretă mediului de afaceri ca să treacă peste această criză.

3. Asistenţa externă şi sustenabilitate bugetului.

· Acordul cu FMI. E vorba de 558 mln $ pentru o perioadă de 3 ani, bani de care ţara noastră are nevoie urgentă.
· Acordul cu România. Moldova riscă să piardă 60 de milioane de euro din grantul de 100 milioane de euro acordată de România prin acordul semnat în 2010. Şi asta dacă Guvernul nu va semna până în luna aprilie, protocolul adiţional necesar.
· Asistenţa UE. 100 mln euro. PDM va insista pe îndeplinirea tuturor condiţiilor pentru a obţine aceşti bani, mai avem timp până în august, pentru că acest ajutor expiră în septembrie.

4. Pregătirea pentru anticipate. Evaluarea şi modificarea sistemului electoral, ajustarea la necesităţile sistemului electoral, asigurarea votului timp de 2 zile.

Liderul democrat a precizat că toate cele 4 puncte din planul prezentat care necesită rezolvare urgentă pot fi realizate doar cu un guvern funcţional. De aceea, PDM invită partidele politice autentice din Parlament la dialog. „Ne întâlnim, dacă găsim numitor comun, dacă toţi împărtăşesc acest plan, care poate fi îmbunătăţit, elaborăm o foaie de parcurs, care, în linii mari, ar însemna:

  1. Votarea unui guvern funcţional, cu mandat clar, limitat
  2. În termen de o lună, guvernul să vină în parlament cu toate proiectele indicate în acest plan/rectificările necesare
  3. După realizarea acestui plan, adică peste o lună, conform unei înţelegeri între aceste partide, parlamentul nu se mai întruneşte în şedinţă timp de 3 luni
  4. Urmează dizolvarea constituţională a parlamentului
  5. Organizarea alegerilor parlamentare anticipate

În toată această perioadă vom avea un guvern funcţional şi procesul de vaccinare - bine pus la punct”, a conchis preşedintele PDM.

Dionisie Rusu