Preşedintele PDM, Pavel Filip, a venit cu unele concluzii după şedinţa de ieri a Consiliului Suprem de Securitate, menţionând că a rămas cu impresia că situaţia în Republica Moldova este mult mai gravă decât îşi imagina. Avem 70 de bolnavi intubaţi, am ajuns la 38 de decese pe zi, avem medici epuizaţi şi lipsă de cadre medicale de 30-40%. Rata de contagiere a ajuns la 1,12. În acelaşi timp, nu există capacităţi suficiente în Executiv, iar Ministerul Sănătăţii este condus de un singur secretar de stat.

„Nu avem un guvern funcţional şi până când îl vom avea, PAS şi PSRM vor da vina unii pe alţii, gândit că astfel vor fugi de responsabilitate. PAS nu vrea să pună un guvern funcţional, crezând că astfel nu poartă răspundere. Pe de altă parte, PSRM-lui îi este convenabil să zică ca nu este la guvernare, dar de fapt controlează acest guvern. Dar la oameni cine se va gândi?”, întreabă Pavel Filip.

Preşedintele PDM a propus la Consiliul Suprem de Securitate un plan cu măsuri urgente pentru gestionarea crizei pandemice:

  1. Lockdown - restricţii şi reguli clare
  2. Implicarea poliţiei şi armatei pentru a asigura respectarea restricţiilor
  3. Moratoriu pe alte cheltuieli decât cele esenţiale (pensii şi salarii)
  4. Ajutoare pentru oameni şi business
  5. Strategie de vaccinare şi platformă online de programare
  6. Creşterea capacităţii de testare(nu ne ajung până la 40% de lucrători medicali)
  7. Implicarea voluntarilor.

„Până când se va lua decizia dacă avem sau nu lockdown, rog autorităţile să ţină în continuare şcolile închise, cu studii în regim online. Să nu lăsăm ca profesorii noştri (părinţi, bunici) să devină carne de tun în timp ce politicienii decid cine e cel mai tare. Nu putem să permitem celor care, printr-un concurs de circumstanţe, au ajuns să ia deciziile în ţara asta, să jongleze cu vieţile oamenilor în halul acesta. Fac apel încă o dată la cei de la PAS şi PSRM: opriţi acest ping-pong ridicol de declaraţii. Asumaţi-vă responsabilitatea şi haideţi să găsim soluţii, acţiuni, decizii. Vă puteţi relua campania electorală atunci când oamenii vor fi sănătoşi, iar ţara - în siguranţă”, a conchis Pavel Filip.

Dionisie Rusu