Partidul Unității Naționale constată cu îngrijorare că guvernul PSRM-PD acționează cu bună știință în detrimentul intereselor publice, prin direcționarea iresponsabilă a unor sume uriașe de bani către alte domenii decât cel al sănătății.

PUN cere Guvernului să-și revadă prioritățile și să folosească finanțele publice conform urgențelor pe care le impune pandemia. Decizia recentă a Guvernului de a cumpăra 52 de mașini de teren pentru Inspectoratul General al Poliției, urmând să utilizeze în acest scop suma de 20 de milioane de lei, este scandaloasă, neclară pentru societate și sfidătoare la adresa pacienților și a personalului medical care luptă cu Covid 19.

Prioritatea absolută în acest moment este direcționarea surselor financiare disponibile pentru echipamente și materiale medicale, dar și pentru modernizarea parcului de ambulanțe, care să facă față provocărilor generate de pandemie.

Achiziția de ambulanțe se impune și din cauza că, în ultimii ani, MAI a fost favorizat din acest punct de vedere. În ultimii 4 ani instituția a alocat 97,5 milioane de lei pentru a-și completa parcul de mașini. Cele mai mari contracte de achiziție, în valoare de 23,7, respectiv, 20,3 milioane de lei, au fost semnate în august și, respectiv, octombrie 2017. Potrivit datelor oficiale, 30 de mașini noi au intrat în dotarea Poliției la 14 Decembrie 2018, alte 39 de mașini noi au intrat în dotarea Poliției în data de 15 Ianuarie 2019.

După cum se vede, pandemia nu determinat autoritățile să inverseze această logică. În R. Moldova prioritară rămâne dotarea poliției, în condițiile în care sistemul medical este pe punctul de a ceda în fața provocărilor actuale, determinate de noul coronavirus. Parcul de autosanitare este incomplet și departe de a răspunde nevoilor timpului.

În 2018, Guvernul Filip a alocat 51 de milioane de lei din buget pentru procurarea a 69 de ambulanțe de producție rusească „Sobol”. Ulterior, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, executivul a alocat alte 55 de milioane de lei pentru achiziționarea a 36 de ambulanțe „Mercedes”.

Prezentate cu mare pompă în Piața Marii Adunări Naționale, ambulanțele de tip „Mercedes”, asamblate de Das Ambulans, au multe probleme tehnice, în special la sistemul de electricitate, probleme semnalate în mai multe rânduri producătorului. Aceste mașini au fost pur și simplu reutilate pe baza unor caroserii standard. Saloanele de microbuze de marfă au fost reutilate în compartimente pentru pacienți, gen ambulanțe. În consecință, la unele mașini a ieșit din funcțiune partea electrică, sistemul de încălzire a salonului sau cel de aer condiționat. Echipamentele instalate în salon cădeau din mers, fapt semnalat de mai mulți lucrători medicali și oficiali.

Drept urmare, având în vedere aceste și alte argumente, cerem executivului Chicu și Comisiei Situații Excepționale explicații în legătură cu necesitatea achiziționării acestui lot de automobile pentru MAI în plină pandemie, când cerințele societății sunt legate de dotarea sistemului medical, și solicităm direcționarea surselor financiare disponibile pentru modernizarea parcului de ambulanțe medicale de ultimă generație, care să facă față provocărilor generate de pandemie.

Alături de cheltuirea a sute de mii de lei pentru medalii comemorative de 9 mai, a milioane de lei pentru refacerea monumentelor gloriei sovietice și a altor milioane de lei pentru modernizări imaginare, asemenea acțiuni a guvernării Dodon – Chicu denotă o lipsă de respect față de cetățenii Republicii Moldova și vor fi sancționate de către societate. Partidul Unității Naționale își va mobiliza susținătorii pentru a taxa prin metode legale aceste derapaje criminale.