Revoltă la Fălești, după ce primarul Alexandr Severin a construit piața sa, iar pentru ca să o popularizeze și comercianții să părăsească piața orășenească, Severin, membru al Partidului Nostru, s-a folosit de pandemie. Acesta a avut gtijă ca la Ședința Extraordinară a Comisiei pentru Situații Excepționale a orașului Fălești să fie emisă o decizie prin care interzice comercianților să vândă produse în piața comună, dar le permite să vândă aceleași produse în piața sa, unde administrator este un om tot din partidul lui Renato Usatîi.

Acest caz a devenit public după ce vânzătorii s-au adresat la partidul condus de Gheorghe Cavcaliuc, Partidul Acasă Construim Europa. Fiind sesizați, mai mulți lideri de la PACE au mers la piața din Fălești, iar comercianții au povestit despre acțiunile banditești ale primarului Severin.

„Eu achit impozite. Activitatea mea individuală este înregistrată pe această adresă. Eu nu plec nicăieri”, s-a plâns o vânzătoare din piață.

Totodată, comercianții au declarat că unicul argument al primarului în folosul deciziei controversate ar fi aglomerația din piața raională, deși, la momentul vizitei echipei PACE și conform celor prezenți, fluxul de oameni e scăzut și se respectă toate normele sanitate.

O persoană din administrația pieței a declarat celor de la PACE că, defapt, motivul real al deciziei ar fi pământul pe care stă piața. Conform lui, primăria de mai multe ori a încercat să vândă acesl teritoriu, deoarece este printre puținele care încă nu a fost privatizat.

Ajunși la limita răbdării, locuitorii orașului și raionului Fălești au semnat o cerere colectivă prin care se arată nemulțumiți de decizia Comisiei pentru Situații Excepționale a orașului Fălești. Aceștia consideră că decizia este una incorectă și negândită, deoarece piața administrată de apropiații primarului este înafara orașului și nu toți locuitorii au posibilitatea să ajungă până la ea.

„Jos banda lui Usatîi”, a strigat comercianții.

După vizita la piața, echipa PACE a mers la Primăria Fălești, unde au organizat o flash-mob și unde au adus mai multe produse agricole oferite de comercianți. Mai mult, pe scările primăriei au fost aduse și trei rațe mute, în scop de protest.

Mesajul comercianților a fost ca administrația primăriei să-și facă borș cu acele produse transmise de ei.

În susținerea cetățenilor din Fălești, PACE a depus mai multe demersuri la Procuratura Fălești, Inspectoratul de Poliție Fălești, Procuratura Anticoruptie Nord și Centrul Național Anticorupție Nord. S-a cerut tragerea la răspundere a primarul pentru abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD