SUA au cumpărat practic toate stocurile pentru următoarele trei luni de Remdesivir, unul dintre cele două medicamente care s-au dovedit eficiente împotriva Covid-19. Mișcarea, care lasă fără acces la acest medicament Europa și nu numai, și creează îngrijorare.

Remdesivir, primul medicament aprobat de autorităţile din SUA şi Europa pentru a trata Covid-19, este produs de Gilead şi și-a dovedit eficiența în recuperarea mai rapidă a pacienților cu coronavirus.

Au fost consumate deja primele 140.000 de doze, furnizate pentru studiile medicale din întreaga lume. Administraţia Trump a cumpărat acum peste 500.000 de doze, ceea ce reprezintă toată producţia Gilead pentru iulie şi 90% din august şi septembrie.

„SUA au preluat accesul la cea mai mare parte a distribuţiei acestui medicament, deci nu există nimic pentru Europa”, a spus dr. Andrew Hill, într-o declaraţie la Universitatea Liverpool, relatează The Guardian.

„Preşedintele Trump a încheiat o afacere uimitoare pentru a asigura americanilor acces la primul tratament autorizat pentru Covid-19”, a declarat secretarul american pentru sănătate, Alex Azar.

„În măsura posibilităţilor, dorim să ne asigurăm că orice pacient american care are nevoie de Remdesivir îl poate primi. Administraţia Trump face tot ce îi stă în putere pentru a afla mai multe despre tratamentele care să salveze viața pacienţilor Covid-19 şi pentru a asigura accesul la acestea pentru poporul american”, a adăugat el.

Medicamentul este produs de compania farmaceutică americană Gilead, care a stabilit deja prețul cu care va vinde o doză către companiile guvernamentale din țările dezvoltate: 390 de dolari, scrie Bloomberg. Pentru tratamentul unui pacient este nevoie de șase doze, costul total fiind de 2.340 de dolari,

Acordul a fost anunţat, în condiția în care situația pandemică din SUA este critică.

Statele Unite, cea mai afectată țară de pandemia de coronavirus, ar putea ajunge la 100.000 de infectări pe zi, a avertizat directorul Institutului de Boli Infecțioase, Anthony Fauci.

Doctorul s-a declarat extrem de îngrijorat de situație: Statele Unite au depășit 40.000 de infectări zilnice și au ajuns la aproape 2,7 milioane de îmbolnăviri și 129.000 de decese.

Numărul infectărilor este în creștere în 36 de state americane, iar California, Texas, Florida și Arizona au suspendat deja planurile de relaxare a restricțiilor.

Vezi și: Ucraina se pregătește de al doilea val de COVID-19. Declarațiile Președintelui Zelenski

Sursa: Digi24.ro

Carolin Minciuc