Persoanele de vârsta a treia sunt cei care s-au autoizolat în case, accentuând şi mai mult starea de singurătate. Este una dintre concluziile studiului, realizat de reprezentanţii Platformei pentru Îmbătrânire Activă, în timpul pandemiei de Covid-19. Scopul raportului este identificarea problemelor cu care se confruntă bătrânii, în această perioadă.

„Limitarea activităților petrecute în afara domiciliului în cazul persoanelor cu vârsta peste 63 de ani a dus la accentuarea sentimentului de singurătate și la insuficiența comunicării. Pe un termen lung lipsa comunicării poate avea consecințe grave.” se arată în raport.

Reprezentanții Platformei pentru Îmbătrânire Activă susțin că în Moldova au fost întreprinse anumite măsuri pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, cum ar fi faptul că pensia este dusă acum la domiciliu. Un aspect negativ însă este interdicţia impusă persoanelor de peste 63 de ani de a se afla în locuri publice. Potrivit raportului, aceasta reprezintă o discriminare pe criteriu de vârstă. De asemenea, reprezentanții Platformei pentru Îmbătrânire Activă susțin că pensionarii nu au suficiente resurse pentru a procura măști și dezinfectanți.

”Cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă constituie 1 113 lei, iar o mască costă șapte lei. Deci, asta ar fi că pensionarul este nevoit 10% din venitul său lunar să-l cheltuie pentru a-și procura mască.” se mai indică în raport.

Sursa: Canal 2

Vezi și: Breaking News // Nou record de cazuri de infectare cu COVID-19 în Moldova