Trocul între politic și justiție s-a făcut. Ieri, 28 iulie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit pe contraversatul judecător, Vladislav Clima în funcția de președinte a Curții de Ael Chișinău, aceasta funcție fiind moneta de schimb pentru o decizie din 2018 a acestuia. 

Scurt istoric. Magistratul Vladislav Clima este șeful completului de judecată care în 2018 a menținut decizia primei instanțe de anulare a alegerilor primarului municipiului Chișinău, alegeri câștigate de liderul Platforma DA, în fața deputatului pe atunci socialist, Ion Ceban. 

Mai recent,  în spațiu public a apărut o înregistrare AUDIO în care relevă o convorbire telefonică între două voci care seamănă foarte mult cu a președintelui Igor Dodon și a primarului Ion Ceban. Din discuție se înțelege că ar fi vorba de perioada anului 2018, atunci când la alegerile locale din Chișinău Andrei Năstase a câștigat fotoliul de primar, însă ulterior mandatul căruia nu a fost validat de instanțele naționale. Din dinscuție relevă că invalidarea alegerilor ar fi fost pusă la cale de către președintele Igor Dodon și actualul edil al Capitalei, socialistul Ion Ceban.



În context, există motive rezonabile să cred că, numirea de ieri, a lui Vladislav Clima în funcția de președinte a Curții de Ael Chișinău face partea din înțelegerile între Igor Dodon și judecător. Unul făcându-și mendrele și interesele politice obținând totodată și un judecător docil, iar altul, obține o funcție importantă în sistemul judecătoresc din țară.

În final, constat că, odată cu numirea lui Clima în noua funcție, invalidarea mandatului lui Andrei Năstase este fără îndoială DECIZIA exclusivă a lui Igor Dodon. Fiind unicul care avut de câștigat în urma acestor ilegalități. Ilegalități critice atât la nivel local cât și la nivel internațional. Subiect de discuție inclusiv și în Parlamentul European, care au dus la „pedepsirea” Republicii Moldova fiind lipsită de asistențp financiară din partea UE.