Începând cu 1 iulie curent, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 59 de ani și va crește treptat până la 63 de ani, până la 1 iulie 2028, conform eşalonării prevăzute în Legea 156 privind sistemul public de pensii. La fel, începând cu aceeași dată, crește stagiul complet de cotizare pentru femei și va constitui 32 ani, acesta va crește treptat până la 34 de ani, la 1 iulie 2024.

În acelaşi timp, pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, bărbații trebuie să întrunească condițiile privind vârsta de pensionare de 63 de ani și stagiul complet de cotizare de 34 ani.

Menţionăm că dreptul la pensie pentru limită de vârstă se acordă dacă sunt îndeplinite cumulativ condiţiile privind vârstele de pensionare și stagiile de cotizare. Atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor, stagiul minim de cotizare nu poate fi mai mic de 15 ani.

Totodată, vârsta standard de pensionare se reduce în cazul femeilor care au născut şi au educat până la vârsta de 8 ani cinci şi mai mulţi copii, precum şi persoanelor care au realizat stagiul de cotizare în condiţii deosebite de muncă.

Cuantumul pensiei pentru limită de vârstă se calculează în baza stagiului de cotizare realizat a solicitantului şi veniturilor care au constituit baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale. Pensia pentru limită de vîrstă se calculează, din venitul mediu lunar asigurat valorizat, realizat după 1 ianuarie 1999, luându-se în considerare stagiul de cotizare total.

Informăm că, pentru a beneficia de pensie de la data atingerii vârstei de pensionare, cererea şi actele necesare se depun la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de domiciliu în termen de 30 de zile de la această dată. În cazul depunerii cererii de pensionare cu depăşirea termenului de 30 de zile, pensia pentru limită de vârstă se va acorda de la data prezentării ultimului act necesar.

Vezi și: CNAS prelungeşte regimul special de primire a cetățenilor

Dionisie Rusu