Semne diacritice

După ce a fost înlăturat Plahotniuc, înlăturat cu participarea socialiștilor, sub ghidajul lui Kozak și (aflăm de la serviciile estoniene) FSB, unii nu-și puneau probleme etice, nu i-a deranjat rolul de idioți utili, deși s-au trezit cu Dodon deținând toate trei funcții supreme în stat și vorbind în interesul Rusiei de la tribuna ONU. Acum, când a venit timpul să fie înlăturată marioneta lui Dodon (care, la rândul său, e marioneta lui Putin), unora le-au zbârnâit în cap coardele morale, fiindcă pentru demisia Guvernului e nevoie și de voturile deputaților Șor și a foștilor deputați PD. 

E de-a mirării cât de mult le repugnă unora dintre cei care s-au înfrățit sau au aplaudat înfrățirea cu „diavolul” prorus înfrățirea cu „diavolul” proeuropean sau cu adepții „vițelului de aur”, de parcă deputații din Partidul Șor nu au fost aleși și ei de aceiași alegători? Paradox sau interes?

Alții fac trimitere la coronavirus, o demitere a Guvernului nu ar fi de dorit pe timp de pandemie, se justifică ei. Pandemia o să dureze nu mai puțin de un an, spun experții. Chiar și Dodon, care, după cum se știe, e olecuță de virusolog și doctor, nu se așteaptă la o retragere rapidă a coronavirusului. Înseamnă că trebuie să suportăm acest așa-numit guvern încă un an până va ruina toată economia? (Când scriam acest comentariu, a venit știrea că starea de urgență va fi prelungită, deja prin intermediul Comisiei Naționale Excepționale de Sănătate Publică. Dodon vrea să folosească scutul pandemiei pentru a-și proteja „guvernul” de o eventuală moțiune de cenzură?)

Dacă nu ne pasă că echipa numită impropriu „guvern tehnocrat” poate să mai încheie niște acorduri trădătoare sau să se angajeze în niște proiecte geopolitice și militare cu Rusia, cum ar fi cel cu aeroporturile, mai există o cauză pentru care Cabinetul lui Chicu trebuie să plece: nu e posibilă desfășurarea unor alegeri prezidențiale democratice, libere și corecte în situația de azi, dacă organizatorul alegerilor va fi echipa electorală a lui Dodon, consultată de polittehnologii de la Kremlin și FSB. Statul e obligat să le creeze tuturor concurenților condiții egale de acces la alegători. Sau îi asigură condiții numai lui Dodon? Dacă numai lui, atunci să nu ne mai numim republică.

Editorialul integral îl puteți citi pe site-ul ZiarulNațional.md.

Carolin Minciuc