Agenţia spaţială americană lansează pentru prima dată noua sa rachetă gigant SLS, scrie BBC citați de News.ro.

Vehiculul, cunoscut sub numele de Space Launch System (SLS), este dus la centrul spaţial Kennedy din Florida pentru a efectua o numărătoare inversă falsă.

Dacă aceasta merge bine, racheta va fi declarată pregătită pentru o misiune în care va trimite o capsulă de testare fără echipaj în jurul Lunii.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în următoarele două luni.

 

În cele din urmă, se speră că astronauţii se vor urca la bordul rachetelor SLS ulterioare pentru a reveni pe suprafaţa Lunii în a doua jumătate a acestui deceniu.

SLS este un colos. Cu o înălţime sub 100 metri, a fost proiectat pentru a fi mai puternic decât vehiculele Apollo Saturn de la sfârşitul anilor 1960 şi începutul anilor 1970.

Va avea forţa de a trimite nu numai astronauţi mult dincolo de Pământ, ci şi atât de mult echipament şi încărcătură încât acele echipaje ar putea sta departe pentru perioade îndelungate.

Prezentarea de joi de la Kennedy's Vehicle Assembly Building (VAB) este debutul rachetei, în sensul că este prima dată când toată lumea va vedea toate elementele diferite împreună.

„Prima lansare a VAB este într-adevăr un moment emblematic pentru acest vehicul”, a spus Tom Whitmeyer, administrator asociat al NASA pentru dezvoltarea sistemelor de explorare. 

Odată instalat pe platforma 39B, SLS va fi pregătită pentru o „repetiţie generală”, care va avea loc probabil pe 3 aprilie.

Presupunând că totul va decurge mulţumitor pentru ingineri, NASA va putea stabili o dată de zbor. Sfârşitul lunii mai rămâne o posibilitate, dar mai sigur va fi iunie sau iulie.

Această misiune, în ceea ce NASA numeşte programul său Artemis, va propulsa capsula echipajului Orion a rachetei într-o călătorie de 26 de zile care include o orbită extinsă în jurul Lunii. Nu va fi nimeni în capsulă pentru zborul de probă. Acest lucru ar trebui să se întâmple într-o a doua misiune peste câţiva ani.

 

În timp ce NASA dezvoltă SLS, antreprenorul american de rachete Elon Musk pregăteşte un vehicul şi mai mare la unitatea sa de cercetare şi dezvoltare din Texas. El şi-a numit racheta uriaşă Starship. La fel ca SLS, încă nu are un zbor inaugural. Spre deosebire de SLS, Starship a fost proiectată pentru a fi complet reutilizabilă şi, prin urmare, ar trebui să fie considerabil mai ieftin de operat.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD