Jucătoarea de tenis, Naomi Osaka, a anunțat că se retrage din turneul WTA de la New York, SUA, unde se calificase în semifinale, în semn de protest împotriva rasismului. Decizia sportivei vine după ce bărbatul afro-american, Jacob Blake, a fost împușcat în spate, în repetate rânduri, de către un ofițer de poliție, chiar de față cu cei trei copii ai săi.

„Salutare, după cum mulţi dintre voi ştiţi, eram programată să joc semifinale mâine. Totuşi, înainte să fiu o sportivă, sunt o femeie de culoare. Ca femeie de culoare, simt că sunt lucruri mult mai importante despre care trebuie să atragem atenţia, decât să mă vedeţi pe mine jucând tenis’’, a scris Naomi, pe contul personal de Twitter, potrivit BBC.

,,Nu aştept niciun rezultat imediat prin faptul că nu am jucat eu, dar faptul că lumea va discuta intens despre lucrul ăsta ne va duce în direcţia cea bună. Când am văzut comportamentul poliţiei când vine vorba de oamenii de culoare mi s-a făcut rău la stomac. Am obosit să avem aceeaşi discuţie fără sfârşit. Când va fi de ajuns?”, a mai adăugat aceasta.

Anunțul a venit la doar câteva ore după ce Osaka, de două ori campioană de Grand Slam, a declarat pe Twitter că s-a retras din semifinală

,,Ca sport, tenisul adoptă o poziție colectivă împotriva inegalității rasiale și a nedreptății sociale, care este din nou în prim-plan în Statele Unite”, transmite comunicatul WTA.

,,Sunt dezgustată de genocidul comis de poliție asupra oamenilor de culoare’’, a mai explicat Naomi Osaka, într-o postare pe Twitter.

Jacob Blake, în vârtsă de 29 de ani, a rămas paralizat după ce a fost împușcat de mai multe ori în spate, duminică, de mai mulți ofițeri de poliție. Incidentul produs în orașul Kenosha, statul Wisconsin, a stârnit un val de proteste, dintre care unele s-au transformat în violență și un boicot din partea mai multor vedete din lumea sportului.

Boicotul jucătorilor de la Milwaukee Bucks urma să fie repetat şi de alte echipe, astfel că NBA a decis să amâne toate partidele de miercuri, Milwaukee – Orlando, Houston – Oklahoma City şi Los Angeles Lakers – Portland.

Organizatorii WTA Western & Southern Open din New York au declarat că turneul va fi suspendat până vineri

„Ţinând cont de decizia jucătorilor echipei Milwaukee Bucks de a nu disputa al cincilea lor meci împotriva formaţiei Orlando Magic, această întâlnire şi celelalte două, dintre Houston Rockets şi Oklahoma City Thunder, precum şi între Los Angeles Lakers şi Portland Trail Blazers au fost amânate”, a explicat liga nord-americană de baschet, fără a preciza însă data reprogramării partidelor.

Sindicatul arbitrilor NBA şi-a anunţat „solidaritatea cu decizia jucătorilor de a boicota meciurile din această seară (n.r. – miercuri) pentru a protesta faţă de uciderea nejustificată şi continuă a bărbaţilor şi femeilor de culoare de către forţele de ordine.

„În ţara noastră există probleme mai mari decât baschetul şi sperăm că acestea vor inspira schimbarea”, a precizat sindicatul.

Un nou caz „George Floyd”? Americanul împușcat de mai multe ori de polițiști este paralizat: „L-au împușcat fără motiv!”

Bărbatul afro-american împușcat de mai multe ori de polițiștii din Wisconsin este paralizat de la brâu în jos, potrivit declarațiilor făcute de tatăl lui. Se pare că acesta a fost împușcat de șapte ori.

Jacob Blake, în vârstă de 29 de ani, a fost împușcat de mai multe ori în timp ce se îndrepta spre mașină și s-a aplecat să deschidă o ușă. Incidentul a avut loc duminică, 23 august, în orașul Kenosha, relatează CNN.

Vezi și: Ronaldinho a ajuns la Rio după ce a fost repus în libertate în Paraguay