Autoritățile ungare au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare în Ungaria, care vor intra în vigoare la 15 iulie curent, de la miezul nopții.

Noile măsuri vizează clasificarea statelor de proveniență a resortisanților pe trei categorii – roșu, galben şi verde şi limitarea, în consecință, a trecerii frontierei de către persoanele care sosesc din aceste țări, respectiv: zona verde – intrarea permisă fără restricții, zona galbenă – intrarea permisă cu restricții și zona roșie – intrare interzisă.

Prin urmare, potrivit informațiilor prezentate de autoritățile ungare, Republica Moldova a fost inclusă pe lista statelor roșii și, în consecință, cetățenilor Republicii Moldova nu le este permisă intrarea în Ungaria.

Din categoria galbenă fac parte Bulgaria, Portugalia, România Suedia, Regatul Unit, Norvegia, Rusia, Serbia, Japonia, China şi Statele Unite. 

În categoria roșie au fost incluse următoarele țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Ucraina, precum și alte țări din Asia, Africa şi America de Sud.

Traficul de tranzit şi transportul de mărfuri fac excepție de la aceste reguli, precum şi deplasările oficiale, totodată, controlul sanitar poate avea loc şi în asemenea cazuri. Ca şi în perioada anterioară, derogarea de la regulile izolării la domiciliu poate fi obținută de la poliția ungară în cazuri ce necesită o apreciere specială

Guvernul ungar va reevalua listele țărilor în fiecare zi de miercuri, iar în caz de necesitate conținutul acestora poate fi modificat.

Vezi și: Italia și-a închis granițele pentru cetățenii din 13 țări, inclusiv și Republica Moldova