La Ierusalim a fost aprinsă Lumina Sfântă, un miracol al Ortodoxiei care se întâmplă în fiecare an de Paşte când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer.

UPDATE 13.57 Lumina Sfântă a fost adusă credincioșilor de Patriarhul Ierusalimului.

UPDATE 13.00 Atmosferă de sărbărătoare în aglomerata biserică a Sfântului Mormânt, unii credincioși bat la tobe, scandează și chiuie ca la un meci de fotbal.

Focul Haric va ajunge în această seară în Republica Moldova. Avionul de la Tel-Aviv va ateriza la Aeroport la ora 20:00. De acolo, lumina sfântă va fi împărțită clericilor. La rândul lor, aceștia o vor oferi enoriașilor din toate colțurile țării după ce va ajunge în fiecare biserică și mănăstire ortodoxă.

Precizăm că, în acest an la Ierusalim nu a plecat un sobor de preoți, așa cum se obișnuia. Conducerea Mitropoliei a trimis un singur reprezentant, căruia i-a procurat și bilet. În alți ani, conducerea Bisericii organiza o delegație pentru a pleca la Ierusalim, aceasta fiind însoțită de oameni de afaceri sau politicieni, iar călătoriile fiind plătite de sponsori.

Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare - pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare - sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc. De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

După desfăşurarea slujbei, Patriarhul Ierusalimului, îmbrăcat doar cu un stihar alb, cu epitrahil şi brâu, se îndreaptă spre Sfântul Mormânt. La intrare, patriarhul este controlat de poliţişti în prezenţa martorilor care aparţin tuturor confesiunilor. Patriarhul desigilează intrarea în Mormânt şi pătrunde în prima încăpere, în "Capela Îngerului", însoţit - conform tradiţiei - numai de un arab de religie islamică. Mai departe, patriarhul intră singur în încăperea propriu-zisă a Mormântului şi îngenunchează în faţa lespedei.

Ulterior, după rugăciune, cei prezenţi în biserică au adesea prilejul să observe o lumină precum un fulger, care vine prin cupola aflată deasupra Capelei Sfântului Mormânt. Pelerinii compară această lumină cu un glob care se împrăştie în mici bucăţi. Această lumină ajunge până la lespedea Sfântului Mormânt, aprinzând astfel vata presărată deasupra.

Rolul patriarhului este de a lua în mâini această vată aprinsă, a o aşeza în două cupe de aur şi a se întoarce în Capela Îngerului.

Ulterior, patriarhul aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări, apoi iese şi împarte lumina credincioşilor.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD
Dionisie Rusu