Medicii din Canada au tratat în ultima perioadă pacienți care prezintă simptome similare cu cele ale bolii Creutzfeldt-Jakob, o afecțiune fatală și rară a creierului. Boala misterioasă nu are tratament, este investigată de mai multe echipe de medici care monitorizează 48 de cazuri în provincia New Brunswick.

În urmă cu aproape doi ani, canadianul Roger Ellis s-a prăbușit în casă după ce a făcut o criză la aniversarea a 40 de ani de la nuntă. În vârstă de 60 de ani Roger, care s-a născut și a crescut în New Brunswick, o provincie din estul Canadei, a fost sănătos până la acel moment și s-a bucurat de pensionare după ce a lucrat decenii ca mecanic industrial. Fiul său, Steve, spune că după acea zi fatidică, sănătatea tatălui său s-a deteriorat rapid. „A avut vedenii, halucinații, scădere în greutate, agresivitate, vorbire repetitivă”, spune el, potrivit BBC. "La un moment dat nici nu putea să meargă. După trei luni am fost chemați la un spital pentru a ni se spune că moare - dar nimeni nu știa de ce."

Medicii care l-au tratat pe Roger au suspectat mai întâi boala Creutzfeldt-Jakob sau CJD. CJD este o afecțiune degenerativă cerebrală fatală și rară. Pacienții au simptome cum ar fi pierderea memoriei, modificări de comportament și dificultăți de coordonare. O categorie cunoscută pe scară largă este Varianta CJD, care este legată de consumul de carne infectată cu boala vacii nebune. CJD aparține, de asemenea, unei categorii mai largi de tulburări ale creierului, cum ar fi Alzheimer, Parkinson și SLA - Scleroză laterală amiotrofică. Dar Roger a ieșit negativ la testul CJD, la fel ca și la alte teste la care medicii l-au supus în timp ce încercau să identifice cauza bolii sale. Fiul său spune că echipa medicală a făcut tot posibilul pentru a atenua diferitele simptome ale tatălui său, dar au rămas în continuare cu un mister: ce se află în spatele declinului său de sănătate.

În luna martie a acestui an au venit primele posibile răspunsuri. Radio Canada, radiodifuzorul public, a obținut o copie a unei note de informare trimisă experților din medicină din provincie, avertizând că un grup de pacienți prezintă o boală degenerativă necunoscută a creierului. „Primul lucru pe care l-am spus a fost:„ Acesta este tatăl meu”, povestește Steve.

În prezent medicii cred că Roger Ellis este unul dintre cei afectați de această boală și se află sub îngrijirea doctorului Alier Marrero. Neurologul de la Spitalului Universitar Dr Georges-L-Dumont din Moncton spune că medicii s-au confruntat prima dată cu boala misterioasă în 2015. La acea vreme, era un singur pacient, un „caz izolat și atipic”, spune el. Dar de atunci au existat mai mulți pacienți asemănători - suficient ca medicii să identifice boala ca fiind o afecțiune diferită sau un sindrom „nevăzut până acum”. Provincia canadiană spune că urmărește în prezent 48 de cazuri, împărțite în mod egal între bărbați și femei, la vârste cuprinse între 18 și 85 de ani. Acești pacienți provin Peninsula Acadiană și Moncton din New Brunswick. Se suspectează că șase persoane au murit din cauza bolii.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD

Ce simptome are boala

Majoritatea pacienților au început să prezinte simptome recent, începând cu 2018, deși se crede că unul le-a avut încă din 2013. Doctorul Marrero spune că simptomele sunt numeroase și pot varia în funcție de pacienți. La început, pot exista modificări comportamentale, cum ar fi anxietatea, depresia și iritabilitatea, împreună cu dureri inexplicabile, dureri musculare și spasme la persoanele sănătoase anterior. Frecvent, pacienții dezvoltă dificultăți de somn - insomnie sau hipersomnie severă - și probleme de memorie. Pot exista deficiențe de limbaj care evoluează rapid, ceea ce face dificilă comunicarea și purtarea unei conversații fluente - probleme precum bâlbâiala sau repetarea cuvintelor. Un alt simptom este pierderea rapidă în greutate și atrofia musculară, precum și tulburările de vedere, problemele de coordonare și spasme musculare. Mulți pacienți au nevoie de asistență pentru a merge, cadre metalice sau scaune cu rotile. Unii dezvoltă halucinații, inclusiv auditive. Mai mulți pacienți au prezentat maladia Capgras, o tulburare psihiatrică în urma căreia o persoană crede că cineva apropiat a fost înlocuit de un impostor.

Pacienții suspectați că au această boală sunt supuși unor teste pentru bolile prionice și afecțiuni genetice. Echipele de medici analizează tulburări autoimune sau forme de cancer și fac screening pentru virusuri, bacterii, ciuperci, metale grele și anticorpi anormali. Pacienții sunt întrebați despre factorii de mediu, stilul de viață, călătorii, istoricul medical și sursele de hrană și apă. Nu există tratament, ci doar ameliorarea disconfortului cauzat de unele simptome. Deocamdată, teoria principală este că boala este dobândită, nu genetică. „Prima noastră idee comună este că există un element toxic dobândit din mediul pacientului care declanșează modificările degenerative”, spune doctorul Marrero.

Neurologul de la British Columbia University, Neil Cashman, este unul dintre cercetătorii care încearcă să lămurească misterul medical. În ciuda faptului că pacienții nu prezintă nicio urmă a unor boli prionice cunoscute, nu a fost exclusă această cauză, spune el. O altă teorie este expunerea cronică la "excitotoxină", ​​cum ar fi acidul domoic, de care a fost legat un caz de toxiinfecție alimentară în 1987, de la midii contaminate cu toxina. Pe lângă tulburările gastro-intestinale, aproximativ o treime dintre cei afectați prezentau simptome precum pierderea memoriei, amețeli, confuzie. Unii pacienți au intrat în comă și patru au murit.

Doctorul Cashman spune că cercetează o altă toxină - beta-metilamino-L-alanina (BMAA) - despre care s-a spus că este un factor de risc în dezvoltarea unor boli precum Alzheimer și Parkinson. BMAA este produsă de cianobacterii, cunoscute în mod obișnuit ca alge albastre-verzi. Unii cercetători cred, de asemenea, că BMAA este legată de o boală neurodegenerativă documentată la o populație indigenă din teritoriul insulei Guam, la mijlocul secolului al XX-lea,iar toxina se găsește în semințele care au făcut parte din dieta lor. Cashman avertizează că lista actuală de teorii „nu este completă”. „În acest moment practic nimic nu poate fi exclus”.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD

Câți oameni mai pot fi afectați de această boală

Doctorul Marrero spune că este posibil să fie un fenomen mai larg, prezent și în afara celor două regiuni - peninsula Acadiană, unde sunt comunități de pescari și plajele cu nisip, și Moncton, cel mai mare centru urban al peninsulei - unde pacienții au fost identificați în prezent. "Vedem vârful aisbergului? Este posibil", spune el. "Sper că putem rezolva cât mai repede acest mister, pentru a putea opri boala."

Starea lui Roger Ellis s-a stabilizat de la progresia inițială rapidă, spune fiul său. Acum se află într-o casă specializată de îngrijire și are nevoie de asistență pentru activitățile zilnice. Are probleme cu vorbirea și somnul. Fiul său care conduce un grup de sprijin pe Facebook pentru familiile afectate de această boală, spune că vrea ca oficialii guvernamentali să fie transparenți. Vrea să știe ce l-a îmbolnăvit pe tatăl său. „Ca familie, suntem foarte conștienți de faptul că probabil va muri din cauza asta și sperăm că vor fi răspunsuri, fie înainte de a muri sau după aceea, precum și că cineva va răspunde dacă este ceva care ar fi putut fi prevenit. "

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD

Sursa: Observatorul