Campania de vaccinare dusă la nivel mondial ar putea să fie ineficientă, din cauza distribuției inegale a dozelor de ser.

Campania de vaccinare la nivel mondial are mari probleme, după cum a remarcat secretarul general al ONU. Antonio Guterres a vorbit despre naționalism în materie de vaccinuri și acumularea de doze. Și a acuzat țările puternic industrializate că nu oferă și celor mai sărace posibilitatea de a-și imuniza cetățenii.

Campania de vaccinare la nivel mondial, jucată de țările foarte bogate

„Omenirea s-a confruntat în ultimul an cu un tsunami de suferințe. În timp ce vaccinurile aduc o rază de speranță, un pic de lumină la capătul tunelului”. A afirmat Antonio Gutteres.

„Vedem numeroase exemple de naţionalism în materie de vaccin. Și stocarea de vaccinuri de către ţările bogate, precum şi continuarea acordurilor bilaterale cu producătorii care subminează accesul tuturor la seruri”. A remarcat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite

Avertismentul transmis de OMS

„Campania mondială de vaccinare reprezintă cel mai mare test moral al timpurilor noastre. Sunt multe țări sărace care nu au primit încă nicio doză de vaccin”. A mai remarcat oficialul.

Despre modul în care este distribuit vaccinul la nivel mondial a vorbit și Tedros Adhanom Ghebreyesus, cel care conduce Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Oficialul a afirmat că este nemulțumit de inegalitatea în distribuirea vaccinurilor. Și a avertizat de mai multe ori că, dacă virusul se propagă nestânjenit în unele părţi ale lumii, mutaţiile şi variantele sale pot reprezenta o ameninţare peste tot.

Țările foarte sărace ar trebui să primească 2 miliarde de doze până la sârșitul acestui an. Până acum a fost distribuit un număr nesemnificativ

Covax – mecanismul privind accesul global la vaccinuri împotriva COVID-19 – urmează să furnizeze aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru ţările subdezvoltate. Acest lucru se va întâmpla până la sfârşitul anului 2021.

Până în prezent, 14,7 milioane de doze au fost furnizate în 22 de ţări prin intermediul Covax. A anunțat pe contul de Twitter directorul executiv al Gavi, Alianţa pentru vaccinuri.

Sursa: EVZ.ro

Carolin Minciuc