Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat ieri la evenimentul online „Violența împotriva femeilor în politică: experiențe și pași înainte pentru femeile lidere”, organizat de Oficiul OSCE pentru Democrație și Drepturile Omului (ODIHR) și de UN Women pentru Europa și Asia Centrală.

„Deși Moldova este o țară cu tradiții patriarhale, constat cu bucurie că femeile se pot realiza aici - avem tot mai multe femei în funcții de conducere, în companii private și instituții de stat. Crește și numărul femeilor în funcții elective - o pătrime din parlamentari și 22% din primari sunt femei. Și exemplul meu e grăitor - moldovenii au ales o femeie să conducă lupta lor pentru dreptate. Oamenii m-au susținut în ciuda vechilor stereotipuri despre locul femeilor în societate și în ciuda unor campanii zgomotoase de discreditare desfășurate de oponenți. Sper că acest vot va inspira mai multe femei să se implice în politică”, a spus doamna Maia Sandu, în cadrul discuțiilor cu mai multe femei din Europa și Asia Centrală implicate în politică și guvernare.

Potrivit șefei statului, deși se ciocnesc rar cu violența fizică, femeile candidate din Republica Moldova sunt deseori ținta unor atacuri și campanii de denigrare. „În campaniile electorale prezidențiale, parlamentare și mai ales în alegerile locale, am avut cazuri de insulte, s-a încercat discriminarea femeilor candidate pe bază de gen sau prejudecăți. Limbajul de ură folosit în timpul campaniei a lăsat un gust amară în discursul public din Moldova. Sper că proiectul de lege nr. 301, propus de deputații din Parlament, care vizează combaterea utilizării limbajului discriminatoriu și a discursului de ură, va fi votat, iar practicile discriminatorii vor rămâne în trecut”, a menționat Președintele Maia Sandu.

Dionisie Rusu