Președintele Maia Sandu scoate la iveală o adevărată schemă de vaccinare cu Pfizer în afara categoriei eligibile pentru imunizare. Șeful statului spune că zeci de doze de vaccin Pfizer au fost administrate pe la șefii unor instituții sau pe la neamurile medicilor, persoane care nu sunt incluse în etapa întâi de vaccinare. Potrivit președintelui, corupția care s-a înrădăcinat și în procesul vaccinării anti-COVID-19 descurajează intențiile donatorilor de a mai oferi Republicii Moldova vaccinuri gratuit, notează IPN.

Potrivit planului național de vaccinare, la prima etapă a campaniei de imunizare sunt vaccinați angajații sistemului de sănătate, beneficiarii și angajații serviciilor sociale. Totuși, șeful statului spune că există multe persoane cărora le-a fost administrat vaccinul Pfizer, dar care nu fac parte din această categorie.

„Sunt mâhnită de lucrurile care s-au întâmplat în aceste zile și anume de modul cum a fost distribuit vaccinul Pfizer. Pentru că am primit o tranșă mai mică de Pfizer, am solicitat ca ele să ajungă la casele de bătrâni și la oamenii mai în vârstă. 688 de oameni care au primit prima doză de Pfizer sunt din categoria „neamuri”. 139 sunt tot felul de angajați ai instituțiilor statului”, a spus Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Maia Sandu spune că în multe instituții medicale, cu vaccinuri Pfizer s-ar fi imunizat rude ale medicilor. De asemenea, în afara categoriilor lor de vaccinare s-au imunizat deputați, consilieri, funcționari publici.

„Acest lucru este rușinos și descurajează efortul nostru de a obține alte donații și de a-i convinge pe producători că noi merităm să primim vaccin. Pentru că asta este o dovadă de corupție. Centrul medicilor de familie de la Botanica – 64 de doze au mers în afara categoriei eligibile, adică 64 de neamuri, Centrul medicilor de familie de la Bălți – 71 de doze de vaccin au fost administrate greșit, adică în afara listei, la Cantemir – 35 de doze au mers pentru tot felul de șefi”, a spus Maia Sandu.

Ieri, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a anunțat trecerea la etapa a doua de vaccinare, eligibile pentru această etapă fiind persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și cele cu comorbidități. 

Dionisie Rusu