Președintele Maia Sandu respinge orice acuzații privind implicarea sa în răpirea judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus. Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că Ministerul Afacerilor Interne, precum și Serviciul de Informații și Securitate ar trebui să dea raspus la mai multe întrebări despre acest caz.

„Am discutat astăzi actualizarea informației pentru că am avut mai multe discuții chiar a doua zi după răpire și cu SIS și cu premierul și cu procurorul general. A existat mai mult progres în identificarea celor care au fost implicați și chiar dacă nu pot să spun mai multe pentru că la Procuratura Generală se investighează, dar multe lucruri au fost spuse și public, de exemplu că sunt implicați cetățeni ai Ucrainei și despre automobilul cu care se suspectează că a trecut în Ucraina, întrebarea a fost cum s-a întâmplat că la câteva ore după ce s-a cunoscut după răpire a fost lăsat un autombil să treacă vama fără să fie controlat aceste automobil, e clar că nu a funcționat protocolul, aceeași întrebare o am pentru SIS care nu a cunoscut din timp că se pune la cel o asemenea răpire. Categoric resping orice acuzație că aș fi știut sau că aș fi participat sunt niște aberații”, a declarat Sandu în cadrul emisiunii „Cotidinaul Live”. 

Președintele a specificat că echipa sa a încercat să ia legătura cu președinția ucraineană pentru a purta o discuție, însă aceasta nu a avut loc dat fiind că președintele Zelensky a avut mai multe deplasări și că este ocupat cu gestionarea crizei din estul Ucrainei, scrie Deschide.md

În data de 3 aprilie curent, Nicolai Ceaus a fost răpit de pe teritoriul Republicii Moldova. Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale a pornit o cauză penală.

Acest caz este investigat de o Comisie parlamentară. O hotărâre în acest sens a fost aprobată pe 9 aprilie curent de către Legislativ. Comisia formată din nouă deputați și condusă de Vasile Năstase, deputat al Platformei DA, are la dispoziție 60 de zile pentru a audia părțile implicate și pentru a veni cu un raport în fața deputaților. Astăzi, 13 aprilie, ministrul de interne, Pavel Voicu, directorul SIS și șeful Poliției de Frontieră, au fost audiați în cadrul Comisiei de anchetă privind circumstanțele răpirii ex-judecătorului Nicolae Ceaus. Audieri vor avea loc și mâine.

Carolin Minciuc