Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a explicat nivelul înalt de inflație în țara noastră. Șefa statului susține că Moldova depine de importuri, pentru că fostele guvernări nu au avut grijă de sectorul de producere, care la moment, este unul foarte slab. „Cele mai afectate țări sunt cele care depind de importuri și noi, din păcate, în virtutea problemelor guvernării proaste din trecut, avem un sector de producere slab”, a spus Sandu.

„Nu este comparație potrivită Republica Moldova și Ucraina, pentru că Ucraina este într-o situație dificilă, dar sunt alte țări cu care Republica Moldova se poate compara și în raport cu care avem o rată de inflație mai înaltă. Deci, în primul rând s-a vorbit despre factorii externi. Dar noi cunoaștem cu toții, repet, chiar directoarea Fondului Monetar Internațional a spus că cele mai afectate țări sunt care depind de importuri și noi, din păcate, în virtutea problemelor guvernării proaste din trecut avem un sector de producere slab, deci, noi producem materie primă, se exportă, dar producția procesată nu se face aici, inclusiv pe produsele alimentare, pentru că acesta este lucrul care deranjează cel mai mult.

Fiind o țară cu agricultură care se dezvoltă, faptul că nu avem industrie de prelucrare presupune că trebuie să importăm și le importăm la prețuri mai mari decât dacă s-ar fi produs aici, în RM, deci acesta este primul element de care depinde într-un fel de noi, dar care poate fi rezolvat pe termen mediu, pentru că nu se construiesc întreprinderi pe două zile. Doi, cum spuneam, alt factor este creșterea prețurilor la resursele energetice și aici nu prea avem ce face, pentru că noi resurse energetice nu producem, nu avem cum să schimbăm lucrurile și trei este că suntem lângă Ucraina și pe noi ne afectează mai mult decât pe alte țări acest război”, a menționat Sandu. 

Sursa: Unimedia

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Carolin Minciuc