Președinta Maia Sandu a convocat astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate pentru a discuta un subiect extrem de important pentru societatea noastră și anume inflația înaltă și creșterea prețurilor.

După ședință, Maia Sandu a susținut o conferință de presă, unde a anunțat recomandările CSS:

  1. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni.
  2. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.
  3. Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate.
  4. Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat este o altă sarcină pusă în seama Guvernului.
  5. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică.
  6. La fel, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic.
  7. Ministerul Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială.
  8. Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare.
  9. Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor elabora și aplica reglementări comerciale specifice perioadelor de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu