Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco se arată nedumerit de acțiunele Procuraturii Generale intreprinse în cazul „culiok-ului”. Totodată, deputatul consideră că procurorii nu au făcut nici măcar figurație în cercetarea acestui caz. Despre acest lucru Sergiu Litvinencp a scris pe pagina sa de Facebook.

Nu cred că este cazul să dăm uitării decizia procuraturii în cazul ”kuliokului”. Și nu doar pentru că, probabil, este un caz unic în lume când cineva care controla totul în țara sa fără a avea o funcție oficială încerca să-i dea mită unuia pe care tot el l-a făcut președinte. Ci și pentru că procurorii nu au făcut absolut nimic – nici măcar figurație – pentru a cerceta măcar câtuși de puțin acest caz. Pur și simplu au așteptat cele 30 de zile și au emis decizia prin care, de facto, îi absolvesc de răspundere atât pe Plahotniuc, cât și pe Dodon.” a scris deputatul.

În același context, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a enumerat câteva lucruri pe care Procuratura Generală trebuia să le facă.

„Ce trebuia să facă în mod normal un procuror pentru a instrumenta această speță. Lucruri elementare.

1) În primul rând, trebuia să-i audieze pe cei care sunt în țară – Dodon și ”Cornel”. De asemenea, trebuia să depună un minim efort și să încerce să-i audieze pe Plahotniuc, Iaralov și ”Costea”.

2) Trebuia să dispună o expertiză pentru a vedea dacă imaginile video și vocile care apar sunt autentice și veridice.

3) Deoarece în video se vorbea despre ”plata salariilor”, procurorul trebuia să meargă la sediul PSRM pentru a întreba dacă oamenii care lucrează pentru partid au primit în zilele ce au succedat 5 iunie 2019 plățile salariale. Chiar dacă vorbim de bani neoficiai (adică ”în plic”), simpla anunțare a intenției procurorului de audiere a celor de acolo se solda, sunt aproape sigur, cu niște depoziții foarte consistente și exhaustive. Acestea trebuiau să se facă ”la pachet” cu analiza rapoartelor oficiale ale PSRM depuse la CEC.

4) Trebuiau identificați și audiați gărzile de corp a celor doi. Ei trebuiau întrebați dacă până la urmă Dodon a luat sau nu ”kuliokul”. De asemenea, trebuia identificată și audiată domnița care le aducea celor trei ceai și cafea. Ea de asemenea putea cunoaște soarta ”kuliokului”, dar și putea auzi mai multe detalii ale discuțiilor.

5) Trebuia să să analizeze dacă ”Costea” și ”Cornel” s-au văzut în zilele următoare. Sau dacă măcar s-au telefonat, așa cum, după cum se pare, s-au înțeles Plahotniuc și Dodon. Astea se puteau face foarte simplu prin verificarea locației celor doi cu ajutorul telefoanelor lor mobile, inclusiv pentru a se stabili dacă s-au aflat în același loc în zilele următoare întrevederii.

Sunt doar câteva lucruri pe care eu, fără să fi activat ca procuror vreodată, cred că trebuiau făcute în mod obligatoriu. Cu siguranță că un procuror cu experiență identifica și alte măsuri. Dar din păcate nu s-a făcut absolut nimic. Asta înseamnă că nu s-a vrut. De ce nu s-a vrut? La această întrebare atât cei care au comis inacțiunea, cât și cei care au comandat-o, vor trebui să răspundă. Atât în fața legii, cât și a societății. Și încă foarte curând. ” a conchis deputatul.

Vezi și: LIVE // Declarații de presă după ședința de lucru a conducerii Republicii Moldova