Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea, din decembrie 2020, prin care a fost abrogată Legea privind emisiunea obligațiunilor de stat, din 2016, așa-numita „lege a miliardului”. Curtea Constituțională a emis hotărârea ca urmare a sesizării depuse de deputații Andrian Candu și Vladimir Cebotari, transmite IPN.

Legea din 2016 reglementa condițiile emisiunii obligațiunilor de stat în vederea executării garanțiilor de stat acordate Băncii Naționale a Moldovei de către Ministerul Finanțelor pentru garantarea creditelor de urgență pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În decembrie 2020, la inițiativa Partidului Socialiștilor, legea a fost abrogată.

Curtea a observat că impactul bugetar al legii din 16 decembrie 2020 este evident. Potrivit Curții, în cazul unui proiect de lege care are impact bugetar, Parlamentul trebuie să solicite avizul Guvernului, iar executivul este obligat să avizeze proiectul trimis de legislativ. La secțiunea rezervată avizului Guvernului de pe site-ul Parlamentului, nu este anexat un asemenea aviz. Prin urmare, Curtea a constatat că Parlamentul a adoptat legea în lipsa avizului prealabil al Guvernului.

Curtea Constituțională a mai reținut că dispoziția articolului 131 alin. (4) din Constituție stabilește o dependență decizională directă a Parlamentului față de Guvern, în sensul în care existența acceptului prealabil al executivului în privința amendamentelor sau a propunerilor legislative care implică majorarea sau reducerea cheltuielilor, a veniturilor sau a împrumuturilor, reprezintă o condiție imperativă, de la care legislativul nu poate deroga.

Hotărârea Curții este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

După pronunțarea hotărârii, într-o conferință de presă, deputatul Partidului Socialiștilor, Petru Burduja, a declarat că fracțiunea a inițiat repetat un proiect de lege prin care solicită anularea așa-zisei „legi a miliardului”. 

Dionisie Rusu