În ultimele zile cuplul Dodon-Chicu

1. A umilit diaspora aducând tot felul de jigniri și filtre ilegale la intrarea în țară.

2. A umilit medicii prin acuzații absurde că ei se infectează acasă și mușamalizarea faptului evident că medicii suferă și mor din cauza lipsei de protecție elementară.

3. A enervat businessul cu ditamai reducerea la impozitele viitoare în timp ce oamenii de partid au primit cadouri grase ca duty free la intrare, scutiri la extrageri și vânzarea de lemn.

4. A luat în zeflemea pacienții care în unele spitale fac treburile în caldarușă și cărora elementar nu li se comunică ce medicamente li se administrează că "sunt alintați" și ca fac clipuri "glamuroase" pe internet.

5. A demonstrat autoritaților publice locale totala indiferență față de morții suspecti de Covid19 - ei nu sunt testați post-mortem și sunt lăsați în grija primarilor să fie îngropați.

6. A pus bugetarii într-o situație penibilă, scoțindu-i azi la lucru, apoi razgândindu-se și trimițându-i acasă. Ce fel de decizie e asta? Despre ce încredere în deciziile comisiei putem vorbi, dacă ea se razgândește la 3 postări pe facebook?

7. A anunțat ieri moratoriu pe acțiuni politice, după care azi a dat vina pe guvernul Maiei Sandu pentru starea sistemului de sănătate (care anterior ziceau că e pregatit) și l-au întors pe Andrei Nastase din anticamera premierului fără a avea loc o întâlnire stabilită din timp la tema crizei.

8. Și-au bătut joc de încrederea oamenilor anunțând conturi pe care se pot dona bani de către cetățeni, în paralel continuând achiziții publice de covoare, mașini de lux și havuzuri.

9. Și-a batut joc de Parlament, anuntând prezentarea în plen a asumării de raspundere la care coaliția de guvernare nici nu a venit.

În toate țările lumii pe timp de criză încrederea în liderii de la guvernare crește. Chiar și in Trump, care a făcut erori peste erori legate de pandemie.

Moldova îmi pare că e unicul caz în care eforturile celor de la guvernare de a enerva toată lumea depășesc aceasta tendință naturală. Oamenii stau acasa și consumă multă informație. Ei văd minciunile, dar mai ales văd atitudinea cinică și batjocoritoare, lipsită de empatie a aproape medicului și aproape prim-ministrului.

Pentru mine e uluitor să văd asemenea erori grave de comunicare, știind ce consultanți au în preajmă.

Riscul e că în oamenii blocați în case și neputincioși, oameni care ramân fără bani și încep să piardă rude, în acețti oameni deja începe a mocni furia. Diaspora, medicii, pacienții, primarii, oamenii de afaceri, oamenii din localitățile în carantină, familiile celor care au murit subit "nu de Covid19" - ei nu merită acum jigniri și minciuni.

Vin vremuri grele. Vor muri mulți oameni cu zile. Vor trece prin boala cu complicații cronice pe viață și mai mulți. Toți (sau aproape toți) vom ieși din asta mai săraci. Și mai nefericiți.

Recomandarea mea catre cuplu - răriți aparițiile. Lăsati pe cineva ca Furtună sau Harabagiu să comunice pomelnicele zilnice. Încetați să apăreți ca păduchii în frunte la toate emisiunile și showurile. Situația socială e absolut imprevizibilă, indiferent ce estimări vă dau serviciile, sociologii și consultanții.

Da, eu știu cum aflarea la putere îmbată. Eu știu că în aceste momente Dodon chiar crede că "gestionează bine criza", așa cum declară public. Și la sigur că și Chicu și Dumbrăveanu cred că aflarea lor în treaba permanentă, uneori câte 16 ore pe zi e o mare jertfă și un mare efort pe care oamenii nu-l vad și nu-l pot înțelege.

Ei chiar cred asta.

Și cauza acestei siguranțe e în deprinderea de a se înconjura de oameni care-s de-acord. Când te înconjori de oameni care-s de-acord, ajungi total inadecvat - ca Kim sau Ceausescu.

Daca nu ai alături de tine un om care să-ți poată spune fără sinchiseală ca faci prostii și ca ești debil la cap - ajungi să trăiești în iluzia ca tu faci totul corect, iar diaspora, medicii, pacienții, businesul, cetățenii toți-toți-toți gresesc și nu văd adevarul, efortul și înțelepciunea ta necontestată.

Greșit. Totul se vede. Regele e gol.

Situația nu e normală. Nu e obișnuită. E imprevizibilă. Oamenii mor. Fără respect, fără onoruri, fără empatie. În prima linie.

Și cineva va răspunde. Cineva care se va asocia imediat în cap la oameni cu această criză și felul în care a fost "bine gestionată".


Autor: Ion Grosu