Centrul Open Russia a lui Hodorkovski a publicat azi detalii despre cine de la Moscova ar fi responsabil pe relația cu Republica Moldova. Proiectul DOSSIER a publicat versiunea lungă a investigației care conține detalii picante despre relațiile între actualul candidat la alegerile Prezidențiale, Igor Dodon și oamenii de la Kremlin.

La o întâlnire recentă ce a avut loc în Sochi cu fostul președinte al Kârgâzstanului Sooronbai Jeenbekov, Vladimir Putin a declarat că:

„Nu ne amestecăm niciodată în treburile interne ale vecinilor noștri și, în genere, în ale altor țări”. Cu toate acestea, documentele de lucru ale secretarului general de informații Vladimir Chernov, care conduce departamentul prezidențial pentru relațiile interregionale și culturale cu țările străine, sugerează contrariul: Kremlinul nu numai că a creat o rețea extinsă de agenți de influență în țările din fosta URSS, dar intervine și activ în alegerile parlamentare din Georgia, hrănește opoziția și recrutează politicieni, personalități publice și jurnaliști din Armenia și Azerbaidjan.

Legătura între Kremlin, Igor Dodon, PSRM, alegerile Prezidențiale și strategii politici din Moscova:

Primul dosar al viitorului președinte al Moldovei, Igor Dodon, a fost pus pe biroul generalului Chernov în septembrie 2014. În acel moment, Dodon reușise deja să funcționeze ca președinte al Bursei Universale de Mărfuri, ministru al Economiei și Comerțului, deputat al Partidului Comunist (PCRM) și apoi președinte al Partidului Socialist (PSRM):

„În cercurile politice din Moldova, Dodon se bucură de o reputație de politician nesigur, care își pune interesele și ambițiile personale mai presus de toate. Potrivit WikiLeaks, Igor Dodon, cel care a candidat din partea PCRM pentru alegerile anticipate din iulie 2009, l-a informat pe ambasadorul SUA în Moldova cu privire la planurile de a părăsi această formațiune politică după alegeri și de a crea un nou partid de centru-stânga care să se poată uni cu alte forțe necomuniste pentru a alege președintele țării. "       

Aparent, această schemă a fost pe plac curatorilor de la Kremlin și „nesigurul” Dodon a fost luat sub tutelă strânsă: în fiecare an, angajații „departamentului moldovenesc” pregătesc rapoarte detaliate despre activitățile lui Igor Nikolaevici. Cel mai recent raport a fost pregătit în decembrie 2019.

În același timp, după cum arată ziarele generalului Chernov, președintele Moldovei și cercul său interior se află sub influența Kremlinului - mai ales atunci când vine vorba de pașii de politică externă de la Chișinău.  

În ciuda relației strânse cu Kremlin-ul, cei din Piața Roșie nu prea au fost și sunt mulțumiți de Igor Dodon. În decembrie 2017, acesta a reușit să-i înfurie foarte mult pe curatorii de la Kremlin, anunțând în ajunul vizitei sale la Moscova despre o conspirație în legătură cu el, pregătită de serviciile speciale rusești. Potrivit surselor Centrului DOSSIER, după acel caz, generalul Chernov a fost extrem de nervos pe Dodon și l-a numit pe președintele Moldovei bastard și l-a calificat drept un reprezentant al comunității LGBT. Cel mai probabil, în timpul vizitei sale ulterioare la Moscova, cu președintele Moldovei au fost purtate mai multe discuții, unde i s-a transmis ca să nu-și mai permită, să vină cu declarații dure despre serviciile speciale rusești.

Pe 28 septembrie anul curent, Igor Dodon a ținut o video-conferință cu Vladimir Putin, iar liderul neformal al PSRM a declarat atunci:

„Sper cu adevărat că după alegerile prezidențiale, care urmează să se desfășoare într-o lună...”

La un moment dat însă, Dodon a fost întrerupt de liderul de la Kremlin care a ținut să menționeze că:

„...Apropo, vreau să vă doresc succes în aceste alegeri - vom putea continua munca pe care ați început-o pentru a restabili relațiile noastre interstatale și a le dezvolta.", a declarat Președintele rus.

Revenind la vremea actuală, între timp, mai mulți strategi politici din Moscova (Iurii Gudilin, Olga Grak și Serghei Perfilyev) au ajuns recent în capitala Moldovei și s-au adăpostit în sediul Partidului Socialiștilor de pe strada Sergiu Lazo 25. 

În fotografia făcută la biroul socialiștilor din Chișinău, Iurii Gudilin stă la balcon alături de șeful în domeniul PR al lui Dodon, Bogdan Țîrdea, în timp ce președintele însuși iese din clădire, fiind înconjurat de pază. 

Foto: RISE Moldova

În alte fotografii, Gudilin vorbește despre ceva cu consilierul rus Olga Grak, în alta deja merge lângă primarul Chișinăului, Ion Ceban, cel care este fost membru al PSRM.

Foto: RISE Moldova

Întregul material pregătit de Centrul DOSSIER în colaborare cu RISE Moldova, îl puteți analiza aici

Vezi și: FOTO // În timp ce Igor Dodon plantează copaci, ecologiștii spun că arborii n-au șanse să se prindă: „E devreme pentru plantare”