Bill de Blasio, primarul orașului New York, a declarat că autoritățile au pregătit planuri de urgență în cazul în care morgile din oraș nu mai fac față numărului mare de victime ale COVID-19, scrie New York Times.

„Va fi foarte greu”, a declarat de Blasio, la o conferință de presă. „Dacă trebuie să facem înmormântări temporare până când vom depăși această criză și apoi să vorbim cu fiecare familie pentru a pune la punct aranjamentele corespunzătoare, avem capacitatea de a face asta”, a spus el".

Președintele comitetului de sănătate al Consiliului municipal, Mark D. Levine, un democrat din Manhattan, a stârnit revoltă în rândul locuitorilor orașului, scriind pe Twitter că victimele de COVID-19 ar putea fi înmormântate temporar, într-un parc public. Primarul a negat cu fermitate existența unor planuri de utilizare a unui parc ca cimitir temporar. Secretarul său de presă, Freddi Goldstein, a explicat faptul că, dacă un astfel de pas va deveni necesar, orașul va înmormânta persoanele decedate pe insula Hart din Bronx.

Deocamdată nu a fost luată nicio decizie finală privind acest plan, oficialii anunțând că morgile încă au capacitatea necesară pentru a face față acestei situații.

"Am auzit o mulțime de zvonuri nebunești, dar nu am auzit nimic despre orașul care îngroapă oamenii în parcuri", a declarat guvernatorul Andrew M. Cuomo.

Spitalele din New York, epicentrul epidemiei din SUA, cu aproape 3.500 de morţi, încep să ajungă la saturaţie. Iar cel mai populat oraş din SUA numără peste 72.000 de persoane infectate.

La nivelul întregii ţări, pragul de 10.000 de decese legate de epidemia de coronavirus a fost depăşit luni, iar autorităţile naţionale se aşteaptă ca vârful să vină în săptămânile următoare. Aproximativ 368.000 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în SUA, cele mai multe din lume.