Pe 23 mai curent, pe canalul de telegram „Привет, Гроссмейстер!” a apărut o înregistrare audio a unei conversați în care apar vocile actualului Primar General al Municipiului Chișinău, Ion Ceban și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. 

În această înregistrare, care ar fi din luna octombrie 2016, Dodon și Ceban vorbesc despre mai mulți comentatori politici din țara noastră, care, în această seară au venit din nou în platoul JurnalTV, exact ca în momentul despre care au vorbit Ceban cu Dodon, și au au comentat înregistrarea.

Politiciana Stela Jantuan a declarat că „atunci, discuția dintre ei viza persoanele care comentau situația politică și pentru ei era destul de important să cunoască câte capuri trebuie să cunoască ei împotriva noastră, acelor care eram critici la adresa lor și ca să poată vedea eficiența în această bătălie pe platourile televizate. La fel, foarte interesant este că această înregistrare a fost făcută de însuși Ion Ceban. Aici apare întrebarea, de ce și pentru ce, Ion Ceban își înregistra șeful său?”

Jantuan a adăugat că atunci când se discuta plecarea lor de la PCRM, erau discuții precum Ion Ceban trebuia să treacă la Partidul Democrat, iar din acest motiv, Igor Dodon mulți ani nu a avut încredere în actualul primar al capitalei.

Al doilea om menționat în discuțiile lui Dodon cu Ceban, politicianul Ion Terguță, a declarat că înregistrările sunt autentice, iar ca urmare a acestei înregistrări, în toamna anului 2016, acesta a fost demis din funcția de director al filialei MIR din Republica Moldova. Totodată, Terguță susține că Pavel Filip ar fi fost cel care s-a plâns directorului General MIR, precum acesta ar fi prea critic la adresă guvernării PDM și la adresa președintelui RM.

De asemenea, Terguță susține că anume Igor Dodon a fost cel care a anulat alegerile din Chișinău și se întreabă dacă Igor Dodon cunoaște ce înseamnă democrația?!

Jurnalistul și fostul deputat, Valeriu Saharneanu, al treilea personaj menționat în înregistrare, susține că limbajul lui Dodon și Ceban face parte din limbajul interlop, este exact ca a celor care fac trafic cu droguri și arme. Saharneanu a adăugat că limbajul din înregistrare îi aduce aminte de mafia rusească. 

Adăugător, Saharneanu a declarat că alături de cei 75 de militari moldoveni care au revenit de la Moscova, în Moldova au venit mai mulți generali ruși, care au plecat în Transnistria să lucreze împotriva Republicii Moldova și împotriva Ucrainei. 

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la JurnalTV.


Vezi și: Litvinenco revine asupra cazului „culiok”: Procurorii nu au făcut absolut nimic nici măcar figurație

Dionisie Rusu