O instanță din Rusia l-a condamnat pe Oleg Kuzmin, proprietarul băncii „Evropeiskii ekspress”, la 9 ani de închisoare pentru spălarea a 40 de miliarde de ruble.

Kuzmin va sta după gratii un singur an, ceilalți vor fi în regim de suspendare, transmite deschide.md.

Kuzmin a avut o înțelegere privind colaborarea cu organele de anchetă pe care a și îndeplinit-o.

„Instanța l-a condamnat (pe Kuzmin - n.red.) la 9 ani de închisoare într-o colonie corecțională de regim strict, cu restricție de libertate pentru o perioadă de 1 an, cu amendă de 1 milion de ruble", se arată în informații.

Anchetarea dosarului penal pe numele fostului director al consiliului de directori ai băncii rusești „Evropeiskii ekspress” Oleg Kuzmin, a fost încheiată în luna februarie 2021, comunică kommersant.ru.

În schema de fraudă Laundromat, lui Kuzmin i se incriminează spălări de bani în sumă de 1 miliard de dolari. Bancherul a fost de acord să colaboreze cu anchetatorii și a dat detalii despre zeci de persoane, politicieni și oameni de afaceri, printre care și Renato Usatîi, Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon și Ilan Șor.

Dosarul bancherului Oleg Kuzmin a fost transmis Procuraturii Generale din Federația Rusă, odată cu încheierea anchetei, confirmă avocatul Vladimir Jerebencov.

Se presupune că Laundromatul este cea mai mare operațiune de spălare a banilor din istorie. Schema a funcționat din 2010 până în 2013 și au participat companii ruse, Moldindconbank din Moldova (controlul a fost atribuit lui Veaceaslav Platon), companii din diferite jurisdicții, inclusiv Marea Britanie, instanțe din diferite regiuni ale Moldovei și persoane fizice cu cetățenie moldovenească.

Carolin Minciuc