Forfota revine în piețele stradale din Wuhan, epicentrul pandemiei de coronavirus. China a interzis vânzarea animalelor vii, însă a redeschis piețele stradale, în ciuda apelurilor din străinătate pentru închiderea lor.

Epidemia, care a ucis peste 140.000 de oameni în întreaga lume până joi, 16 aprilie, pare a fi în mare parte controlată în China după ce Wuhan şi cei 11 milioane de locuitori ai săi s-au aflat în carantină în perioada 23 ianuarie - 8 aprilie. Potrivit experţilor, noul coronavirus şi-a făcut apariţia la sfârşitul anului 2019 într-o piaţă din oraşul Wuhan, unde erau comercializate animale exotice vii. Virusul de origine animală ar fi suferit mutaţii, răspândindu-se la oameni.

Pieţele stradale din Wuhan s-au redeschis, la patru luni de la apariţia COVID-19 în oraşul din centrul Chinei, relatează AFP într-un documentar.

Agenția France Presse a surprins momentele redeschiderii piețelor și revenirea comercianților stradali la patru luni de la anunțarea oficială a primului caz de îmbolnăvire cu virusul ce avea să devină COVID-19.

Piața Huanan însă a rămas închisă, de la 1 ianuarie 2020. Acum este ascunsă în spatele unui gard lung, albastru, scrie AFP.

Semne ale îngrijorării persistente care domneşte în Wuhan la o săptămână după suspendarea izolării, indicatoarele reamintesc interdicţia privind vânzarea animalelor sălbatice şi chiar a păsărilor de curte vii în piaţa Baishazhou, una dintre cele mai mari din oraş. În difuzoare, mesajele proclamă „victoria” ţării împotriva coronavirusului.

Afacerile merg însă prost pentru comercianţi, aşa cum o demonstrează aleile goale din piaţă, ascunse sub un acoperiş din tablă pe sub care bate vântul.

„Anul acesta suntem blestemaţi, nu există nicio îndoială în acest sens”, spune doamna Yang, vânzătoare de mirodenii. „Nu am văzut niciodată atât de puţini oameni”, a adăugat ea.

Vânzătoarea, a cărei cifră de afaceri este în scădere cu o treime faţă de perioada anterioară carantinei, este nemulţumită de criticile conform cărora pieţele în aer liber ar fi focare de boală. „Este o panică fără niciun motiv”, a declarat ea pentru AFP.

Femeia are sticle cu dezinfectant cu care îşi curăţă taraba de mai multe ori pe zi, conform cerinţelor din regulament.

În trei pieţe din oraş erau în continuare comercializate animale vii - ţestoase, broaşte, peşte sau crustacee, dar nu şi păsări de curte sau mamifere terestre.

În Wuhan, majoritatea comercianţilor intervievaţi de AFP au spus că nu au vândut niciodată animale sălbatice. Însă, în piaţa Tiansheng, doi vânzători au mărturisit că nu mai vând anumite specii de broaşte şi broaşte ţestoase în urma înăspririi reglementărilor.

În Statele Unite, directorul prestigiosului Institut Naţional de Boli Infecţioase, Anthony Fauci, a declarat pentru Fox News că aceste pieţe ar trebui închise „imediat”.

Pe de altă parte, dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat statelor să interzică vânzarea animalelor sălbatice, nu a susţinut în niciun fel închiderea pieţelor, mai notează AFP.

Consumatorii sunt împărțiți. Unii susţin că rămân fideli pieţelor stradale. Alții, în marea lor majoritate tineri, preferă supermarketurile.

„Produsele lor sunt mereu proaspete” și „bune şi ieftine”. Criticile privind igiena precară „sunt pur şi simplu greşite”, spune o doamnă de 40 de ani.


Vezi și: Breaking News // Încă 105 de moldoveni au fost testați pozitiv cu COVID-19. Bilanțul a ajuns la 2154

Dionisie Rusu