Cabinetul de miniștri și membrii aparatului premierului, inclusiv premierul Ion Chicu, nu au încredere în testele rusești și s-au testat de COVID-19 la un laborator privat. Testarea a avut loc în această dimineață. Informația a fost confirmată de consilierul lui Chicu, Vitalie Dragancea.

„Este o decizie ca și măsură de precauție, în primul rând, pentru că toți noi contactăm cu foarte mulți oameni și, cu toate că întreprindem măsurile recomandate de protecție, pericolul de a prelua infecția există. Am apelat la un laborator privat pentru ca să nu încărcăm laboratorul ANSP şi să nu încălcăm tacticile aplicate de medici. Nicio persoana din echipa Guvernului si a cabinetului primului ministru nu prezinta simptome, respectiv medicii nici nu trebuie să ne înregistreze.Testele sunt achitate de fiecare, din propriul buzunar”, a explicat Vitalie Dragancea. El a precizat că rezultatele vor fi gata în câteva ore.

Se vorbește despre circa 30 de probe prelevate, funcționarii care ies zilnic la birou, ceilalți angajați ai aparatului șefului Executivului fiind plasați în regim de lucru la distanță.

„Este o decizie rațională reieşind din circumstanțele în care activează Guvernul şi importanța funcționalității lui pentru administrarea situatiei epidemiologice”, a adăugat Vitalie Dragancea.

Amintim că recent,ministrul sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing de presă, a venit cu o recomandare pentru cetățeni, și anume, să evite testele rapide pentru depistarea infecției cu coronavirus din clinicile private.

 Atunci când câteva instituții private au anunțat deja că au în stoc testele pentru depistarea infecției de tip Covid-19. Ministru a declarat, totuși, că cea mai eficientă metodă este cea de la Agenția Națională de Sănătate Publică.

„Nici nouă, ca autoritate centrală, cu laborator care este acrediat de Organizația Mondială a Sănătății, nu ni se recomandă testele rapide, care iau amploare și se face publiciitate și se propun în vânzări. Testele rapide sunt ineficiente, ele nu dau garanție de 100% despre prezenta infecției de coronavirus, chiar daca este negativ, testul rapid, OMS pune accent, daca persoana întrunește definiția de caz, trebuie să treaca testele de laborator. Nu recomandăm aceste teste care se fac și în clinici private și aici vom decide ce poziție o să o luăm. Nici noi ca autoritate centrală nu toate testele care se propun le acceptăm, luăm ca bază pentru laborator doar testele care sunt autorizate, care dau garanție de 100%, și acesta este un element esențial. Pentru cei care întreabă și spun că li s-a solicitat 2000 de lei, sau de 680 de lei, probele se prelevează doar la instituțiile medico-sanitare publice strategice și se prelucrează doar la laboratorul acrediat de OMS, care este procesul de la ANSP”, a declarat Dumbrăveanu.

Totodată, menționăm că fostul șef al Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a fost demis după ce a testat patru lucrători cu suspecție la coronavirus la un laborator privat. Autoritățile au spus că directorul SCR a luat decizia fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP. Fără explicații, pe 24 martie, premierul Ion Chicu a anunțat că directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a fost înlocuit cu Andrei Uncuța

Dionisie Rusu