După ce a anunțat că ia în calcul o eventuală interzicere a aplicațiilor de mobil de origine chinezească, guvernul Indian a trecut și la fapte. Luni seară, autoritățile au anunțat o listă de 59 de aplicații din China care sunt considerate periculoase. Acestea „amenință securitatea națională, suveranitatea și integritatea Indiei”, spun autoritățile. Printre cele mai proeminente aplicații care sunt acum interzise în India se regăsește și TikTok, una dintre cele mai populare platforme de socializare din lume.

India este cea mai mare piață din afara Chinei pentru TikTok

Această decizie va avea efecte majore în special asupra companiei ByteDance. India are cei mai mulți utilizatori de TikTok după China. Aplicația de mobil a mai fost interzisă temporar în India în trecut, pe baza unor acuzații de pedofilie în rândul utilizatorilor. Totuși, ultimele acuzații, care o pun laolaltă cu alte aplicații chinezești cu caracter mai general, sugerează că s-ar putea ca întoarcerea aplicației să nu fie foarte rapidă de această dată.

Alte aplicații afectate sunt câteva dezvoltate de Xiaomi, aplicații produse de Alibaba Group, printre care UC Browser și UC News și chiar una dintre cele mai populare aplicații de tip File Explorer: ES File Explorer.

Iată lista completă de aplicații afectate:

  1. TikTok
  2. Shareit
  3. Kwai
  4. UC Browser
  5. Baidu Map
  6. Shein
  7. Clash of Kings
  8. DU Battery Saver
  9. Helo
  10. Likee
  11. YouCam Makeup
  12. Mi Community
  13. CM Browsers
  14. Virus Cleaner
  15. APUS Browser
  16. ROMWE
  17. Club Factory
  18. Newsdog
  19. Beutry Plus
  20. WeChat
  21. UC News
  22. QQ Mail
  23. Weibo
  24. Xender
  25. QQ Music
  26. QQ Newsfeed
  27. Bigo Live
  28. Selfie City
  29. Mail Master
  30. Parallel Space
  31. Mi Video Call – Xiaomi
  32. WeSync
  33. ES File Explorer
  34. Viva Video – QU Video Inc
  35. Meitu
  36. Vigo Video
  37. New Video Status
  38. DU Recorder
  39. Vault – Hide
  40. Cache Cleaner DU App Studio
  41. DU Cleaner
  42. DU Browser
  43. Hago Play With New Friends
  44. Cam Scanner Clean Master – Cheetah Mobile
  45. Wonder Camera
  46. Photo Wonder
  47. QQ Player
  48. We Meet
  49. Sweet Selfie
  50. Baidu Translate
  51. Vmate
  52. QQ International
  53. QQ Security Center
  54. QQ Launcher
  55. U Video
  56. V Fly Status Video
  57. Mobile Legends
  58. DU Privacy

Conform Counterpoint, unul din trei utilizatori de smartphone-uri din India vor fi afectați de lipsa acestor aplicații pe magazinele oficiale din India. Trei dintre ele, TikTok, Club Factory și UC Browser au împreună 500 de milioane de utilizatori activi în mai în această regiune. 27 dintre ele sunt în top 1.000 aplicații de Android din India. Momentan, Google și Apple nu au scos aplicațiile din Play Store și App Store, întrucât autoritățile din India nu au trimis încă cererea oficială către companii. Probabil că acest lucru se va întâmpla foarte curând, transmite Go4it.

Aceste decizii vin în urma unor relații din ce în ce mai tensionate între China și India pe plan geopolitic. În urmă cu câteva săptămâni, forțele armate s-au confruntat la granița dintre cele două țări, dar fără arme de foc și fără să își declare război. 20 de soldați indieni și-au pierdut viața în urma acestei acțiuni militare.

Vezi și: O universitate care cercetează COVID-19 a plătit 1 milion de dolari hackerilor

Dionisie Rusu