Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Națională Transport Auto continuă desfășurarea acțiunilor de prevenire și control a răspândirii infecției COVID-19 pe teritoriul țării, în contextul relaxării măsurilor de restricție, aprobate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Pe parcursul ultimei săptămâni a lunii iunie, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, au efectuat inspecții la 194 de obiective ale economiei naționale: 84 frizerii, 41 instituții medicale, 38 farmacii și instituții care prestează servicii de fitness.

Urmare a evaluărilor, au fost identificate încălcări la 25 obiective. Astfel, a fost supendată activitatea a 13 instituții: 11 frizerii, 1 instituție medicală, 1 centru de sport și aplicate 8 procese verbale de contravenție.

De asemenea, în ultima săptămână, reprezentanții Agenției Naționale Transport Auto, au organizat operațiuni de control în vederea prevenirii răspândirii infecției COVID – 19 în transportul public, gările și stațiile auto din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă, Cahul, Cantemir, Soroca și Edineț.

Agenția atenționează și solicită operatorilor, care efectuează transporturi rutiere de persoane prin servicii regulate locale, raionale, cât și cele din suburbii:

– să dezinfecteze mijloacele de transport înainte de efectuarea rutei;

– să evite supraîncărcarea unităților de transport, în perioada fluxului majorat de persoane, antrenând, după posibilitate, unități de transport cu capacitatea de îmbarcare mai mare;

– să transporte persoane corespunzător numărului de locuri în autobuze;

– fiecare călător să aibă mască de protecție

Totodată, angajații Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării monitorizează permanent situația în locurile publice (parcuri, stații de așteptare, curțile blocurilor), pentru responsabilizarea populației privind respectarea măsurilor de sănătate publică.

Angajații poliției, au depistat 68 încălcări privind nerespectarea de către cetățeni a regimului de autoizolare.

Vezi și: 


ALARMANT // 2.429 de angajați medicali au fost infectați cu COVID-19 - Paranteze

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova informează că până la ziua de azi, au fost confirmate 2.429 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-613, farmaciști-28, asistenţi medicali-974, felceri-125, personal auxiliar-689 persoane. Totodată, ministerul informează că alte 252 persoane s-au tratat de COVID-19.


Dionisie Rusu