Un nou virus cunoscut sub numele de „gripa roșiilor” sau „febra tomatelor” amenință planeta.

Infecția virală întâlnită la peste 82 de copii sub cinci ani i-a determinat pe cercetători să ceară un „management vigilent” al focarului, pentru a preveni răspândirea, potrivit jurnalul științific The Lancet.

Virusul a fost comparat de oamenii de știință cu Covid-19, care au avertizat asupra posibilității răspândirii virusului „din cauza experienței îngrozitoare a pandemiei” cu noul coronavirus.

Gripa tomatelor a fost descoperită în India, în statul Kerala pe 6 mai 2022 și ar putea fi o consecință a febrei Chikungunya sau Dengue sau o nouă variantă a bolii infecțioase „gură-mână-picior”.

Simptomele gripei tomatelor

Simptomele gripei tomatelor includ febră mare, dureri intense de articulații și erupții cutanate de vezicule roșii și dureroase pe tot corpul, care se măresc treptat până ajung la dimensiunea unei roșii, potrivit cercetătorilor. Alte simptome includ oboseală, greață, vărsături, diaree și deshidratare.

Deocamdată, nu există niciun tratament pentru ea, dar este recomandată izolarea timp de cinci-șapte zile de la debutul simptomelor pentru a preveni „consecințe grave prin răspândirea la adulți” a acestei boli, care este „foarte contagioasă”, conform oamenilor de știință. Totodată, este recomandată și vaccinarea, paracetamolul și odihna, deși nu a fost conceput un vaccin sau un tratament specific.

De ce copiii au risc mai mare de a se îmbolnăvi cu gripa tomatelor

Copiii prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi cu gripa tomatelor, datorită contactului social apropiat, dar și prin folosirea scutecelor, atingerea suprafețelor murdare și introducerea obiectelor în gură.

Cercetătorii consideră că virusul se află în stare endemică și nu îl consideră un pericol pentru viață în momentul de față.

Pe 26 iulie 2022, peste 82 de copii sub cinci ani au fost declarați infectați de către spitalele din regiunea Kollam din statul Kerala. Și alte zone din Kerala sunt afectate: Anchal, Aryankavu și Neduvathur. Boala a declanșat o alertă și în statele vecine, Tamil Nadu și Karnataka. În plus, 26 de copii (cu vârste cuprinse între unu și nouă ani) au fost raportați ca având boala în Odisha.

Sursa: The Lancet

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Carolin Minciuc