Un autoturism în care erau trei tineri s-a răsturnat sâmbătă noaptea și ca prin minune cei trei au ieșit nevătămați din mașină. Polițiștii au făcut însă o descoperire surprinzătoare în interior, scrie Libertatea.ro.

Accidentul a avut loc pe Burgemeesters Godschalxstraat, în Den Bosch. Șoferul mașinii a lovit mai multe porțiuni de bordură, autoturismul a zbirat efectiv prin aer, s-a răsturnat pe capotă și s-a oprit după alți 75 de metrii parcurși pe plafon.


Agenții au observat comportamentul neobișnuit de conducere al șoferului în jurul orei 1.30 noaptea și au vrut să-l oprească, au întors ca să se ia după el și n-au mai apucat nici să pornească semnalele luminoase și acustice. Șoferul a accelerat, a pierdut controlul volanului și a urmat accidentul.


„Ceva cumplit s-a întâmplat în fața ochilor noștri. Mașina zboară în aer, se întoarce cu capul în jos și se oprește la aproximativ 75 de metri.”, a declarat unul dintre polițiștii implicați. „Ne-am spus imediat că ar putea fi un accident grav, cu răni grave, sau poate victime care au murit. În mod miraculos, ocupanții au fost nevătămați.”

Drumul a fost închis temporar după accident, iar mașina în cauză a fost verificată de pompieri și polițiști. În timpul verificării a fost găsit un cilindru cu oxid de azot, supranumit și gazul de râs. Unul dintre ocupanți avea și narcotice în buzunar. Acestea au fost confiscate de poliție.


Cei trei tineri din mașină, toți bărbați, n-au avut nevoie de îngrijiri medicale, dar au fost amendați pentru că au încălcat restricțiile de coronavirus. În plus, șoferul a rămas fără permis și i-au fost prelevate probe biologice pentru a se stabili dacă era drogat.

Din păcate pentru el, anunță poliția, mașina, care e nou-nouță, a suferit daună totală. Șoferul o cumpărase cu o zi înainte să o distrugă.


Ce e gazul de râs

Gazul ilariant sau protoxidul de azot (oxid de azot) este folosit ca o metodă de sedare locală, fiind fără miros și culoare, cu efect sedativ puternic datorita acitunii sale de relaxare asupra organismului.

Cu două secole în urmă, se practica în cluburile de dans din Londra extragerea de oxid de azot din baloane. Humphry Davy, un om de știință, a descoperit experimentând pe propria persoană efectul relaxant al gzului. Efectul său constă într-o euforie pe termen scurt, precum și o creștere a percepției și o senzație ușoara de deconectare de corp.

Gazul ilariant este legal în Marea Britanie, dar e interzis în Statele Unite. În 50 de țări din lume e permis să deți sau să consumi gaz ilariant în formă recreațională. În Olanda, deținerea și folosirea gazului ca drog recreeativ a fost interzisă de curând.


Dionisie Rusu