Activitatea infracțională a unui grup specializat în trafic de persoane în scop de exploatare sexuală, a fost destructurat de ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane (CCTP) a INI, împreună cu procurorii  PCCOCS.

Suspecții,  trei  moldoveni cu vârste cuprinse între 32 și 45 de ani,  au creat  în orașul Paris o rețea de prestare a serviciilor sexuale contra plată, unul dintre ei fiind stabilit cu domiciliul acolo. Aceștia,  identificau prin intermediul  rețelelor de socializare   tinere  cu vârsta cuprinsă între 20 și 25 de  ani, din diferite regiuni ale țării și le  propuneau oferte avantajoase, cu onorarii foarte mari pentru prestarea serviciilor sexuale.

Ajunse în Franţa,  tinerele  erau amplasate în diverse apartamente închiriate de către suspecți pentru prestarea serviciilor sexuale, unde li se comunica că venitul obținut în urma prestării serviciilor  se va repartiza egal,  50/50,  adică jumătate din suma obţinută revine organizatorilor.  

La fel, li se recomanda ca  din motive de siguranță,  venitul nemijlocit să fie predat pentru păstrare organizatorului sau administratorului, cu asigurarea că la prima solicitare banii obținuți vor fi transmişi. Însă, sub diverse pretexte  inventate, fetele nu primeau nimic.   

Pe parcursul anului 2020,  membrii grupului au  exploatat sexual opt  victime, iar venitul   zilnic  era  între 800 și 1400 euro per persoană.  

Conform unor estimări, suspecții au obținut un profit, ce varia între 17 000 și 23 000 de  euro de la fiecare victimă exploatată sexual.

Pentru acumularea probatoriului necesar, polițiștii  au efectuat  percheziții la domiciliile şi în automobilele suspecților,  în rezultatul cărora au fost  depistate şi ridicate telefoane mobile, carduri bancare, contracte de locațiune, notițe de ciornă şi alte date ce au importanță pe cauza penală.

Unul dintre suspecți  ce activa pe teritoriul țării, având rolul de recrutor a fost reţinut pentru 72 de ore, iar ulterior a primit mandat de arest pentru 30 de zile,  cealaltă persoană ( transportatorul)  colaborează cu organul de urmărire penală şi se cercetează în liberate. 

Persoana  ce nemijlocit ghida activitatea grupului pe teritoriul Franței urmează a fi anunțată în căutare cu ulterioara extrădare autorităților din R. Moldova. 

În cazul în care vina suspecților va fi demonstrată, aceștia  riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD
Dionisie Rusu