Judecătorul ucrainean Mikola Ceaus a dispărut din Chișinău în după-amiaza zilei de 3 aprilie. S-a întâmplat la 5 zile după ancheta noastră: Schimbul: Poroșenko-Plahotniuc. Noi nu avem nicio legătură cu dispariția lui, așa cum au insinuat unii deputați socialiști, însă am încercat să aflăm cine l-a răpit – exact după un scenariu rupt parcă din filmele de acțiune, scrie Rise Moldova într-o investigație.

Ceaus s-a ascuns în Moldova, ani la rând, pentru că în Ucraina este suspectat de corupție. El spera să obțină azil politic și să evite extrădarea, cerută insistent de Kiev.

Luna aprilie era importantă pentru el. Aștepta verdictul judecătorilor moldoveni de la Curtea Supremă de Justiție. Însă, mai multe persoane necunoscute i-au dat planurile peste cap. L-au răpit.

Potrivit informațiilor anunțate de ministrul Afacerilor Interne al Moldovei, Pavel Voicu, după răpire, judecătorul ucrainean ar fi fost scos din țară, posibil pe teritoriul Ucrainei.

Jurnaliștii RISE Moldova, împreună cu cei de la Slidstvo.Info din Ucraina, au aflat detalii importante despre acest misterios incident. În special, am aflat că persoane asociate cu agențiile ucrainene de informații și de organele de drept ar putea fi implicate în răpirea lui Ceaus. De asemenea, în această poveste, unele dintre persoanele implicate ar fi folosit documente false pentru a traversa frontiera.

În conversațiile cu jurnaliștii, cel puțin doi dintre ei au confirmat că s-au aflat în Moldova în acest interval de timp.

24 martie 2021, după-amiază. La punctul de control Moghilev-Podolsk-Otaci, se prezintă doi bărbați care au aproximativ 40 de ani. După controlul de rutină, traversează pe jos podul peste Nistru și ajung în Moldova.

Cei doi sunt Yurii Kovalenko și Eduard Stavytskyi, iar în mâini țin pașapoarte ucrainene. Ambii bărbați sunt asociați cu serviciile militare de spionaj, deși, la prima vedere, acest fapt nu este evident.

Continuarea citiți pe Rise Moldova