Un soldat rus care a participat la jefuirea unei locuințe din Irpin în timpul luptelor pentru orașul ucrainean a fost identificat după ce acesta și-a făcut o fotografie cu un aparat Polaroid pe care a lăsat-o proprietarilor, scrie HotNews.

Situația a fost prezentată de vicepremierul și ministrul ucrainean al Digitalizării Mihailo Fedorov pe pagina sa de Twitter, acesta relatând că o femeie, probabil proprietara locuinței, a găsit fotografia făcută de soldatul rus sub covor.

El spune că ucrainenilor le-a luat „un minut” să îl identifice pe militarul Rusiei cu ajutorul inteligenței artificiale, fiind vorba de Nikita Tretiakov, un soldat din orașul Rostov-pe-Don pe care îl descrie drept un „hoț” și „criminal de război” în vârstă de 26 de ani.

Masacrele comise de ruși în Irpin

Deși mai puțin mediatizate comparativ cu atrocitățile comise de armata rusă la Bucha, ucrainenii acuză forțele armate ruse că au comis crime de război împotriva populației civile și în acest oraș din imediata apropiere a orașului Kiev în timpul luptelor grele duse de la sfârșitul lunii februarie până la eliberarea completă a sa pe 28 martie.

Informații despre crimele comise de armata rusă în Irpin au apărut încă de la începutul lunii martie când imagini video șocante distribuite pe platformele de socializare au arătat cum militarii Moscovei au deschis focul asupra oamenilor care încercau să fugă din oraș, ucigând opt persoane, inclusiv o familie formată din mama, tatăl și cei doi copii ai lor.

Pe 3 aprilie, primarul orașului ucrainean a declarat într-un interviu acordat canalului Nexta că femei și fete din Irpin au fost împușcate și apoi călcate cu tancurile de soldații ruși, crimă confirmată apoi și de purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski.

„Am găsit gropi comune. Am găsit oameni cu mâinile și picioarele legate...împușcați, cu urme de gloanțe în ceafă. Erau clar cvili și au fost executați. Am găsit trupuri incendiate pe jumătate ca și cum ar fi vrut să șteargă urmele crimelor, dar nu au avut suficient timp să o facă cum trebuie”, a afirmat oficialul de la Kiev.

Irina Venediktova, procurorul general al Ucrainei, a declarat joi că procurorii ucraineni investighează aproape 14.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de forțele ruse.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu