În săptămâna 26 – 30 aprilie 2021, au fost demarate două proceduri de control al averii în care sunt vizați un fost viceministru al Ministerului Afacerilor Interne și un vicedirector de spital din capitală. Alte nouă controale au fost pornite pentru a stabili posibile conflicte de interese admise de către un ex-director interimar al Societății pe Acțiuni ”FEE Nord”, director al unei întreprinderi subordonate Agenției Moldsilva, primar din raionul Râșcani, doi foști primari din raioanele Telenești și Cimișlia, doi consilieri locali din raionul Cimișlia și doi directori de gimnazii din raioanele Cahul și Strășeni. Totodată, inspectorii de integritate investighează și un caz de incompatibilitate de funcție pe numele unui contabil șef dintr-o primărie din nordul republicii.

Pe parcursul săptămânii trecute, inspectorii de integritate au încheiat 10 proceduri de control în care au stabilit încălcări pe regimurile juridice al conflictelor de interese și al incompatibilităților. Astfel, au fost constatate opt conflicte de interese pe numele unui președinte de raion, consilier în Consiliul raional Dubăsari, consilier în Consiliul orășenesc Vulcănești, consilier în Consiliul Năpadova, director al unui Gimnaziu din r-nul Ialoveni, director interimar al unei Grădinițe din r-nul Cantemir, r-nul Florești, doi directori de grădinițe din raionul Soroca.

Două incompatibilități au fost admise de un funcționar public cu statut special din cadrul Serviciului Vamal și un consilier în Consiliul Trifăuți, raionul Soroca. Mai multe detalii despre toate aceste constatări vor fi publicate pe pagina web a ANI, după respectarea procedurilor legale în acest sens.

O cauză contravențională a fost pornită pentru nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale de către un consilier în Consiliul Lăpușna, raionul Hâncești. Iar,  trei contravenții au fost stabilite în privința unui inginer cadastral dintr-o Primărie din suburbia Chișinăului, consilier în Consiliul Cricova, mun. Chișinău și a unui primar din raionul Cantemir. Aceștia sunt pasibili de sancțiuni pentru încălcarea regulilor de depunere a declarației de avere și interese personale. Totodată, inspectorii de integritate au aplicat amenzi în sumă totală de 9000 de lei, iar circa peste 700 de lei, au fost deja achitate de cei sancționați.

Încă șapte primari s-au conformat legislației ANI și au declarat câte un conflict de interese. Inspectorii de integritate au analizat situațiile de conflict și au remis soluții.

Reprezentanții ANI au acordat 99 consultanțe pe domeniul de activitate, inclusiv 87 consultații telefonice (18 la Linia instituțională de informare) și 12 consultații în format electronic.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD
Dionisie Rusu