Platforma COVAX a informat, prin intermediul unei scrisori oficiale, la 13 aprilie curent, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale,  despre lansarea mecanismului de cost-sharing, prin care Republica Moldova poate procura vaccin împotriva COVID-19, la prețuri avantajoase. Mecanismul de cost-sharing vine să faciliteze în continuare accesul echitabil la vaccin,  adițional la dozele oferite gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a spori gradul de acoperire a populației cu vaccin împotriva COVID-19.

În scrisoare se mai menționează că livrarea vaccinului va fi efectuată  în funcție de stocurile disponibile, iar platforma COVAX va comunica despre cantitatea de doze disponibile pentru a fi livrate pe parcursul anului 2021. Totodată, prețul per doză a fost estimat la 7$, care include cheltuielile de transport, taxele de procurare și alte taxe.

Astfel, Ministerul urmează să informeze până pe 26 aprilie curent, despre cantitatea de vaccin care va fi procurată în anul 2021.

Menționăm că, la data de 30 decembrie 2020, MSMPS a remis către COVAX, cererea prin care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate Republicii Moldova.

Informăm că, până la ora actuală, prin intermediul platformei COVAX au fost livrate Republicii Moldova, gratuit,  14.400 doze Vaxzevria (AstraZeneca) și 24.570 doze Pfizer, iar la sfârșitul lunii aprilie vor fi recepționate încă 48.000 doze de Vaxzevria (AstraZeneca).

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD

Dionisie Rusu