Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a suspendat legea prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului. Decizia a fost luată pe 8 decembrie, în urma sesizării depuse de către deputații Platformei DA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

„Curtea consideră necesară suspendarea acțiunii Legii contestate, pentru a verifica, pe baza unor indicii rezonabile, existența unor acorduri bilaterale încheiate de Guvernul Republicii Moldova cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, în legătură cu transmiterea terenului pe care se găsește, actualmente, Stadionul Republican, în proprietatea Statelor Unite ale Americii, pentru construirea pe acesta a edificiului unei ambasade. Curtea reține că soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile şi consecinţele negative iminente pentru ordinea constituțională”, se arată în decizia CC.

Chiar și așa, decretul de promulgare și legea cu privire la Stadionul Republican au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare.

Amintim că deputații PSRM-„Pentru Moldova” au votat în două lecturi abrogarea deciziei de a transmite terenul Stadionului Republican către Ambasada SUA. Amabasada SUA la Chișinău a reacționat dur la această decizie. Potrivit unui anunț al reprezentanților corpului diplomatic, „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului, iar această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

Vezi și: Maia Sandu a avut discuții cu membrii Comisiei de politică externă din Parlamentul European

Dionisie Rusu