Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un cunoscut apropiat al lui Vladimir Putin, ar avea probleme de sănătate. Există zvonuri că acesta ar fi fost otrăvit.

În urmă cu o săptămână, la Kremlin, Vladimir Putin a susținut tradiționalul discurs despre ”starea națiunii”. La eveniment au fost prezenți toți apropiații săi cu excepția unui nume important: Ramzan Kadîrov.

Ramzan Kadîrov, apropiatul lui Putin, ar fi bolnav. Suspiciuni de otrăvire a liderului cecen

Într-o primă fază nu au existat explicații în legătură cu această absență de marcă. Între timp, presa internațională vine cu date extrem de interesante legate de ceea ce se petrece cu liderul cecen, o voce extrem de agresivă în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Jurnaliștii ucraineni scriu că Ramzan Kadîrov (46 de ani) ar avea probleme mari de sănătate. Cel mai probabil ar fi o serie de afecțiuni ale rinichilor, a dezvăluit jurnalistul kazah Azamat Maitanov, citat de site-ul Dialog. În acest sens, Kadîrov ar fi cerut ajutorul unui cunoscut nefrolog cu 30 de ani de experiență, Yassin Ibrahim El-Shahat, din Emiratele Arabe Unite.

Un rival politic al lui Kadîrov, Ahmed Zakaiev, reprezentantul cabinetului de miniștri al republicii cecene Icikeria, guvern separatist nerecunoscut care luptă pentru independența față de Federația Rusă, dezvăluie că Ramzan Kadîrov este bolnav de multă vreme și chiar a devenit dependent de medicamente.

Sursa citată mai scrie că starea liderului cecen ar putea avea la bază și o posibilă otrăvire. Tocmai din cauză că ”nu are încredere în medicii ruși”, Kadîrov ar fi decis să cheme un nefrolog din zona arabă.

Comandantul forțelor speciale Akhmat, apropiat al lui Kadîrov, ar fi fost și el otrăvit

La mijlocul lunii februarie, chiar Ramzan Kadîrov anunța public că Apti Alaudinov, unul dintre apropiații săi și comandantul forțelor cecene Akhmat din Ucraina, a fost ținta unei tentative de asasinat prin otrăvire, scrie Meduza.

Potrivit spuselor lui Kadîrov, pe data de 8 februarie, comandantul forțelor speciale Akhmat ar fi primit un plic care conținea o substanță otrăvitoare. Imediat după ce a observat că hârtia avea un miros înțepător, Alaudinov s-a spălat bine pe mâini și și-a clătit cavitatea nazală, la fel ca toți ceilalți care au atins plicul, susține Kadîrov.

”Bărbații otrăviți au fost duși la unitatea medicală unde, datorită acțiunilor abilitate și competente ale comandantului și ale celor doi medici, dintre care unul s-a dovedit a fi un toxicolog profesionist, au fost evitate consecințele grave”, a postat Kadîrov pe canalul său de Telegram.

Ulterior, generalul cecen și subalternii care au atins scrisoarea au fost internați la un spital din Moscova, acolo unde se află sub tratament. Acest incident extrem de grav este investigat. Au fost prelevate probe biologice pentru a analiza și a identifica otrava folosită.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Dionisie Rusu