Instituit încă din 2011 pentru a stimula „democrația participativă”, portalul particip.gov.md pare să fie acum doar de ochii lumii.

Recent pe platforma particip.gov.md a fost publicat proiectul de lege a bugetului de stat pentru anul 2021. Toate par a fi ok până în momentul în care data publicării fiind 30.11.2020, iar data limită a comentariiilor care le-ar putea plasa cetățenii fiind aceeași zi, 30.11.2020.

„Ori nu ar fi fost cazul ca un proiect ce prevede tot bugetul țării pentru anul viitor să fi fost supus dezbaterilor publice pentru o perioadă mai îndelungată?” se întreabă mai mulți internauți.

Amintim că tot ieri, 30 noiembrie, Guvernul a și votat deja proiectul cu privire la politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Proiectul de lege vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2021. După ce Ministerul Finanțelor a finalizat procesul de consultare publică și avizare a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, Cabinetul de miniștri a aprobat prevederile acestuia.

Astfel, pare că publicarea proiectului pe particip.gov.md nu ar fi avut nici un scop de a aduna comentariile cetățenilor și nici de a stimula democrația participativă.

Mă întreb doar: „Pentru ce atunci statul mai cheltuie resurse pentru întreținerea unui instrument utilizat doar pentru bifă?”




Carolin Minciuc