Optsprezece persoane au murit marţi seară într-o explozie puternică la o clinică din nordul Teheranului, a informat agenţia semi-oficială de ştiri Isna, care a citat serviciile medicale iraniene de urgenţă, transmite Agerpres.

Explozia, care a avut loc la centrul de sănătate Sina Athar, a provocat, de asemenea, daune clădirilor din jur, nori groşi de fum acoperind cerul, a informat televiziunea de stat.



„O explozie a fost raportată la 20:56 (16:26 GMT) urmată de un incendiu la clinica Sina Athar", a anunţat serviciul de salvare iranian într-un comunicat.

„Moartea a 13 persoane a fost confirmată, iar alte şase persoane au fost, de asemenea, rănite şi transferate la spital", a adăugat acesta, după care, ulterior, a anunţat creşterea numărului victimelor la 18. Conform televiziunii de stat, 15 din persoanele decedate erau femei.



Purtătorul de cuvânt al departamentului de pompieri din Teheran, Jalal Maleki, a declarat pentru televiziunea de stat că explozia a fost generată de buteliile de gaz din subsolul clinicii, care au luat foc.

Unele victime „se aflau la etajele superioare (...) erau fie pacienţi, fie persoane care le însoţeau", a spus el. „Din păcate, şi-au pierdut viaţa din cauza căldurii şi a fumului gros", a spus el.



Incendiul a fost controlat ulterior, potrivit informaţiilor furnizate de serviciile de urgenţă.

O altă explozie a zguduit capitala iraniană în noaptea de joi spre vineri, când un rezervor de gaze a explodat în sud-estul Teheranului, ca urmare a unor scurgeri. Incidentul s-a produs în apropierea unui sit militar inspectat în 2015 de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit ministerului iranian al apărării.



Situl Parchin a fost inspectat de AIEA înaintea semnării acordului nuclear internaţional în 2015, fiind în mod special suspectat că ar fi găzduit teste ale unor explozii convenţionale cu aplicabilitate nucleară, acuzaţii pe care Republica Islamică le-a negat.

Vezi și: Cehii „și-au luat adio” de la coronavirus cu o petrecere imensă la Praga

Dionisie Rusu