„Președintele Dodon a venit de ne-a anunțat despre cinci mari și importante realizări ale sale. Și m-am gândit eu, un cetățean simplu, dar responsabil, hai să vedem, poate a realizat ceva omul. Ce atâta critică?” - se întreabă prin formatul unei postări pe facebook, ex-Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.

1. „Prima realizare este dialogul cu cetățenii”, ne-a spus dl Președinte. În această perioadă, în timpul mandatului am fost în 600 de localități, niciun președinte nu a mers atât de activ în teritoriu”.

Așa, ia să judecăm la rece. În majoritatea din ele Președintele a mers pe timp de pandemie, și din poze și reportaje a văzut o țară întreagă că toate întâlnirile au avut loc cu încălcarea, chiar sfidarea regulilor Comisiei Naționale Extraordinare de sănătate publică - fără măști, cu participarea copiilor, atingându-i, pupând-i, ce nu e deloc normal. Ați oferit exemple proaste de comportament întregii țări, ați derutat lumea și i-ați buimăcit. De asemenea nu ar trebui puse la socoteală și întâlnirile avute cu văcuțele de la ferme, alte bovine, porcine, lanuri - în stilul lui Hrușciov, tufari și coțofene de pe marginea drumului. Lumea, de la tot umblatul acesta întraiurea prin țară, nu a câștigat și nu a înțeles nimic. Plus, s-au cheltuit resurse financiare și au fost rupți de la muncă o mulțime de oameni, aduși să asculte brașoave.

Concluzia? Impact zero + timp pierdut + vorbăraie goală + resurse cheltuite în van.

2. „A doua realizare importantă sunt inițiativele sociale pe care am putut să le promovez. Sunt toate acele inițiative sociale cu care am venit către oameni.”

Mai mult de jumătate din inițiativele promovate, de fapt au reprezentat munca echipei guvernului Sandu. La câteva zile de la schimbarea puterii, Guvernul Chicu „împușca” cu pachete de proiecte de legi și hotarîri scoase ca de pe conveier (puteți verifica primele ședințe de Gv). Și orice om sănătos la cap înțelege că în două zile nu produci așa volum de proiecte, mai ales că la pensii, indemnizații sunt necesare calcule minuțioase și aprobări. Practic a fost un furt pe care vi l-ați atribuit. Iată ce proiecte ați furat și le-ati prezentat ca truda noului Guvern:

-majorarea indicatorului de bunăstare care a mărit accesul la încă un număr de mii de familii la ajutoare sociale de stat;
-majorarea indemnizației pentru perioada rece a anului de la 350 la 500 lei/lună;
-creșterea nr. de persoane care a beneficiat de această indemnizație (cca 198 mii familii);
-majorarea indemnizației veteranilor conflictului de pe Nistru/ participanților la acțiuni de luptă/ alte categorii de militari de la 100 la 300 lei/lună;
-majorarea alocației sociale persoanelor vârstnice care nu acumulase minimul de 15 ani stagiu de muncă și nu beneficiau de pensie - de la 215 la 539 lei/lună;
-majorarea cuantumului alocației pentru persoanele cu dizabilități severe, accentuate și medii cu 40% (acest proiect îl aveau înaintat și socialiștii);
-aplicarea indexației anuale și pentru cota din pensie din bugetul de stat în cazul pensionarilor foști funcționari publici;
-comprimarea graficului de recalculare a pensiilor după ani persoanelor care au muncit după atingerea limitei de vârstă;
-majorarea indemnizației pentru tinerii specialiști din domeniul medical/farm - de la 45 mii la 120 mii lei pentru medici și de la 36 mii la 96 mii pentru personalul cu studii medii de specialitate, cât și altele;
-identificarea și includerea în buget a circa 700 mln lei pentru a acoperi aceste acțiuni. 

Ale Dvs inițiative au fost indexarea dublă a pensiei in care batrânii au câștigat câte 17 lei și pomenile electorale. Cam atât.

Concluzia? Minciuni gogonate. La pachet. Și furtul muncii altora. Iar valoarea minciunilor este echivalentă totdeauna cu zero. Încă un zero.

3. „A treia realizare – noi am reușit să dăm jos un guvern și un regim oligarhic în luna iunie anul trecut. L-am dat jos pe Plahotniuc. Este o realizare a echipei noastre.”

V-ați atribuit dle Președinte un rezultat câștigat cu un preț foarte înalt prin formarea unei alianțe aproape nefirești, pentru că să fie dată jos oligarhia în Moldova. Dvs nu sunteți în stare de așa ceva singur fiindcă sunteți fricos. M-am convins atunci seara, la investirea guvernului, când cineva a venit cu ideea să se investească Guvernul solemn, în incinta Președinției, deoarece în sala Parlamentului nici lumină nu era. Dvs v-ați panicat, ați început a gesticula și ați spus “nici intr-un caz, pot fi provocări, e foarte periculos, rămânem aici unde suntem în siguranță ”. Eram chiar alături de Dvs și vă vedeam bine frica - pe mușchii feței, în ochi, în gesturi. Ce blând erați! Și ce părea periculos? Să trecem peste un bulevard aproape pustiu? Paza raportase că nu detectase nimic suspect pe o rază mare. În aceeași zi, aproape de miezul nopții, eu, o femeie, la o spălătorie de mașini, așteptam pe o bancă, singură, fără frică, juma de oră cât au spălat mașina. Iar Dumneavoastră, coșcogea bărbat, v-a fost frica sa traversați o stradă. Ne-ați investit in semiîntuneric și sub un imn hârîit. Ca să ne spuneți acum povești despre curaj?

Aici vă dau multe zerouri. Curaj nu aveți. Nici pentru a parcurge 50 metri. Cu bodyguarzii alături. Că noi nu-i aveam. Dar nici frică nu aveam.

4. „A patra realizare este restabilirea unei politici externe echilibrată și în special mă refer la faptul că am reușit să restabilim relațiile de prietenie strategică cu Federația Rusă. Nu am înrăutățit relațiile cu Uniunea Europeană, am continuat integrarea europeană, continuam implementarea Acordului de asociere cu UE, dar în același timp am reușit să restabilim relațiile cu Federația Rusă.”

Mi-e și silă sa comentez despre efortul Dvs personal pentru integrarea europeană și asocierea cu UE. De călătorit ați călătorit doar prin concedii. După grafic. În rest v-ați întâlnit prin niște coridoare, pândind pentru poze vreun șef de stat căruia nu-i reuși să scape de Dvs. Nu ați fost primit și agreat la nicio curte, nici chiar la cea a țarului. A scris presa suficient despre asta. Nu o să repet. Relațiile externe fac parte chiar din prerogativele Președintelui. Și să vă mandriți că nu ați înrăutățit relațiile cu UE e o rușine. Atâta mai lipsea, să le declarați vreun război. Iar că nu le-ați înrăutățit, e meritul lor, nu al Dvs - v-au răbdat cum au putut și ne-au oferit și ajutoare serioase, mai ales în pandemie. Mi-e rușine mie pentru cele spuse de Dvs.

Nu ați realizat nimic pentru țară. Deci, iar un zerou cât roata căruței.

5. „A cincea realizare este restabilirea dialogului cu cei din stânga Nistrului, cu conducerea regiunii transnistrene. În acești patru ani, am avut opt întrevederi cu Krasnoselski, vă amintesc că niciun președinte, din 2003 încoace, nu a avut un dialog atât de frecvent. Noi am reușit să rezolvăm unele probleme care nu s-au hotărât zeci de ani, ce ține de terenurile agricole, numerele de înmatriculare, deschiderea unui pod, diplomele de învățământ și multe multe alte lucruri”.

Chiar aveți mare tupeu să declarați aceasta, când ziua în ameaza mare sunt sechestrați polițiștii noștri de structuri separatiste, când oamenii din regiune au în continuare o sumedenie de probleme, când l-ați numit pe șeful menționat mai sus președinte (nici la Moscova nu-și permit așa obrăznicie), când ați sărbătorit cu familiile împreună “eroii” lor, pășind pe oasele ostașilor noștri căzuți acolo? Nici nu vreau să continui. Acest rezultat al Dvs se numește trădare de patrie și în orice țară normală demult erați judecat.

Aici nici chiar zero nu vă dau. Aș ofensa această cifră. Ea numără nimicul și nu trădările.

Aș fi anexat ca argumente câteva poze de la întâlnirile Dvs cu vițeii, sau a altor „succese”, dar e prea dureros subiectul 5 ca să zâmbim.

Și fiți mai modest dle Președinte - nu vă mai comparați atâta, premărindu-vă, cu ceilalți președinți. Urât de tot, arogant și chiar obraznic sună acest „niciun președinte nu a făcut atâta, sau asta, sau...” Cu toate metehnele care le-o fi avut, nu sunteți demn încă nici de papucii Dumnealor.

Și ca rezultat, ce avem, dragi cititori? Ni-mic. Sau cinci balonașe de săpun. Care reprezintă un întreg și lung, din mii de zile, mandat de președinte...

Autor: Ala Nemerenco