Războiul hibrid purtat de Federația Rusă în Republica Moldova este în toi, iar mai nou, înaltele fețe bisericești, ce se subordonează Kremlinului, au ieșit la atac.

Cunoscutul episcop de Bălți și Fălești Marchel este decis să deschidă un nou front al războiului invizibil, mizând în continuare pe absenteismul organelor de securitate a Republicii Moldova, în primul rând SIS și Procuratura Generală. Fiindcă Patriarhul Kirill, capul bisericii ortodoxe ruse, este principalul promotor al războiului început de Rusia în Ucraina, tot mai mulți preoți moldoveni se dezic de Mitropolia Moldovei subordonată Moscovei și trec în jurisdicția Mitropoliei Basarabiei, cea de drept și canonică de altfel. Faptul că preoții moldoveni nu vor să facă propagandă de război și nu fac apeluri la mobilizare în armata rusă, l-au făcut pe episcopul Marchel să-și dea arama pe față și să iasă la atac. Acesta a atacat și blamat România că ar mitui preoții ce aleg să-l slujească în continuare pe Hristos, în detrimentul patriarhului Kirill, cel care promovează războiul și se roagă pentru criminalii de război.

Nu este însă prima dată când episcopul Marchel demonstrează pe față că este agent de influență rus în Republica Moldova. În anul 2014, când Rusia anexa Crimeea și începea războiul în Donețk și Lugansk, la Bălți avea loc o întâlnire confidenţială între başcanul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, episcopul Marchel şi liderul partidului Patrioţii Moldovei, Mihail Garbuz. Aceștia puneau la cale un plan de destabilizare a Republicii Moldova înaintea semnării Acordului de Asociere la UE. Despre acest lucru informa chiar SIS prin intermediul unui comunicat de presă, care din motive necunoscute, nu se mai regăsește pe site-ul instituției. Există însă dovada că a existat un astfel de comunicat, fiind preluat de alte surse media, precum Europa Liberă, dar și pe site-ul SIS rămânând adresa web. 

În mod special, SIS lua act de pretinsa iniţiativă lansată de participanţii la „întâlnirea secretă” de la Bălţi din 5 iunie 2014 care prevedea: „pregătirea unei revolte a minorităţilor etnice la Comrat şi Bălţi împotriva autorităţilor legitime ale statului”, „recrutarea unor detaşamente populare, ce ar urma să fie antrenate la escaladarea unor conflicte interne, declanşarea unui război informaţional contra autorităţilor Republicii Moldova”. 

Același episcop Marchel, în anul 2016, amenința deschis cu un război civil în Republica Moldova. Atunci Marchel s-a implicat direct în campania electorală prezidențială, făcând agitație politică pentru candidatul pro-rus Igor Dodon și denigrând candidatul pro-european Maia Sandu, numind-o și "stearpă". În mod normal, Ministerul Justiției trebuia să sancționeze Mitropolia Moldovei, însă Marchel amenință că "sancționarea bisericii înseamnă război civil! Deoarece sancționarea cultului, așa cum înțeleg eu, înseamnă restricționarea prestării serviciilor duhovnicești și bisericești sau chiar închiderea bisericilor”. 

Episcopul Marchel, subordonat Moscovei, condamna Ucraina în 2018 atunci când la Kiev se discuta despre crearea Bisericii autocefale ucrainene și respectiv ieșirea din subordinea Patriarhului Kirill. Pentru presa de propagandă rusă, Marchel declara că „aceasta este o parodie a autocefaliei, o condamn categoric și nu pot avea o opinie diferită decât opinia Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR). Cred că este o nenorocire pentru poporul credincios din Ucraina". 

Atrocitățile și crimele de război comise de ruși în Ucraina, îndemnurile repetate ale Patriarhului Kirill la război și mobilizare, îi îndepărtează pe preoții moldoveni de Patriarhia Rusă și respectiv de Mitropolia Moldovei. Pentru că nu poți prinde că-l slujești pe Hristos, care ne învață să ne iubim aproapele și în același timp să te rogi pentru Kirill care a spus că "un sacrificiu în timpul îndeplinirii serviciului militar spălă toate păcatele". Preoții ortodoxi nu se pot solidariza cu mesajele jihadiste făcute de același Patriarh Kirill către enoriași „Mergi cu curaj să-ți îndeplinești datoria militară. Și amintește-ți că, dacă îți dai viața pentru țara ta, vei fi cu Dumnezeu în Împărăția, slava și viața veșnică a Lui". Despre îndemul jihadist al patriarhului Kirill, teologul Paul Palencsar a declarat că "Îndemnul mobilizator al Patriarhului Kirill I al Moscovei la moarte în războiul din Ucraina, pentru „spălarea de păcate” nu are nimic creștin, ci este mai degrabă unul „diavolesc” ." 

Episcopul Marchel, promotor și al simbolului rus de război, așa-numita panglică a Sf. Gheorghe, recunoscându-l pe Stalin drept "eliberator" în mesajul video publicat pe canalul de YouTube a episcopiei, atacând România și pe preoții moldoveni ce se refuză de biserica rusă, nu face decât să-și confirme legăturile sale cu serviciile rusești, care "întâmplător", prin alte voci propagandistice, lansează exact aceleași teze.

Dacă în 2014 puterea oligarhică de la Chișinău l-a salvat pe Marchel de la pedeapsa penală, iar în 2016 deja a fost salvat de președintele pro-rus Dodon, acum, în 2023, puterea politică pro-europeană nu va avea nicio scuză dacă acest episcop pro-rus va rămâne nesancționat pentru apelurile sale la ură față de România și susținerea fățișă a agresiunii militare ruse din Ucraina. Nu în zadar la două luni de la începerea războiului din Ucraina, când i s-a cerut o părere, episcopal Marchel a ezitat să condamne războiul. Acesta, precum și alți reprezentanți ai coloanei a V-a rusești, fiind în așteptarea “eliberatorilor”.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM - PARANTEZE.MD 

Carolin Minciuc